woensdag 11 april 2012

SAMSON: REGELGEVING ARBEIDSMARKT TOT ACHTER DE KOMMA


Samson in zijn 'townhall toespraak': "Van een land vol onzekerheid en onbehagen naar een land van optimisme en vertrouwen". 

Je moet niet lacherig doen als je de nieuwe leider van een aloude oppositiepartij tegen de ‘veramerikanisering’ van de arbeidsverhoudingen hoort strijden in een toespraak op een 'townhall-bijeenkomst' in Den Haag (vlgs. De PvdA website). Is een townhall op z’n Nederlands niet gewoon een gemeentehuis?

Maar serieuze kwesties vragen om serieuze antwoorden. Samson zegt in zijn toespraak dat hij de hyperflexibiliteit wil terugdringen door de positie van  flexibele arbeid te verstevigen. Dat moet langs de weg van minimumtarieven voor zzp’ers in bepaalde sectoren. Welke sectoren en waarom andere sectoren niet?  Hoe handhaaf je een minimumtarief in zo’n bepaalde sector? Meer (dure) controle? Wat te doen als de ZZP’er toch bereid is onder dat tarief te werken?

Wat betekent bij Samson meer WW rechten bij kortdurende contracten? Wie betaalt die rechten? De werkende of de werkgever, of beide? Maakt die voorziening arbeid niet duurder met als gevolg uitstoot van arbeid in plaats van vergroting van de arbeidsmarkt?

Volgens Samson moet er een einde komen aan de praktijk dat je jarenlang hetzelfde werk mag doen op een uitzendcontract. Bedoelt Samson met hetzelfde werk bij dezelfde werkgever of hetzelfde werk bij telkens andere werkgevers? Wat als de werknemer dat laatste wil?

Tegenover deze grotere zekerheid voor werknemers staat volgens Samson dat ze wel mobieler moeten worden. Samson wil dat doen door werkgevers verantwoordelijk te maken voor de eerste zes maanden WW betaling na ontslag. Dat wordt voor de werkgever dus een nieuw ‘bezint eer ge begint’ aan een nieuwe werknemer. Een maatregel die dus waarschijnlijk niet bijdraagt aan de verruiming van de arbeidsmarkt.

Het zou wel een prikkel voor de werkgever zijn om de ontslagen werknemer aan een baan te helpen. Maar dat hangt wel van de werknemer af. OK wie snel een baan aanneemt mag van Samson een deel van zijn ontslagvergoeding houden maar wat als hij of zij toch de nieuwe baan weigert?  Komt hij of zij na die 6 maanden dan toch in de ‘gewone’ WW?

Kortom de PvdA moet nog vele vragen beantwoorden. De maatregelen zijn kenmerkend voor ons land. Regelgeving tot op de komma. Maar er is in ieder geval weer debat en dat is een groot winstpunt.

1 opmerking:

  1. Meer vragen dan antwoorden dus?
    Ik zal het nog eens rustig doorlezen.

    BeantwoordenVerwijderen