woensdag 4 april 2012

ECONOMIE IS NET ZO RATIONEEL ALS SEKS

 

Economie is net zo rationeel als seks. Er is geen touw aan vast te knopen. Volg maar eens een tijdje het economisch nieuws en de beurs. Ondanks allerlei hoog gespecialiseerde deskundigen waaronder zelfs ijverige wiskundigen weet niemand te voorspellen hoe de beurskoersen bewegen. Met seks en de gewone economie is het niet anders.

Neem nou de Eurocrisis. Elke econoom heeft zijn eigen recept voor een oplossing. Wat de anderen verzinnen is nooit goed genoeg: te hoog, te laag, te veel, te laat, te vroeg enz. Zo gaat het dus ook met de geldmuur, voor insiders ‘firewall’ geheten. Die kan maar niet hoog genoeg zijn om speculanten af te schrikken, zo vinden sommigen. 750 miljard zou niet genoeg als de pleuris in Spanje mocht uitbreken. 1000 miljard zou dan zelfs niet genoeg zijn. Een Duits bureau meent zelfs dat 1700 miljard nodig is.

Waar haal je dat in godsnaam vandaan? Ook dat weet niemand. Welk landen kunnen voor zoveel geld garant staan zonder zelf de dieperik in te gaan? Nou ja, de geldpers laten draaien van de Europese Centrale Bank, roepen ze dan van de zijlijn. Alsof dat normaal is. Zoiets schrikt investeerders toch net zo goed af of maakt het hun niet uit wat deze massaal gedrukte Euro straks nog waard is? Als ze de biljetten maar toegezegd krijgen ook al zijn ze dan nog maar de helft waard van wat ze eerst waard waren. 

Economie is net als seks een kwestie van vertrouwen. Geen vertrouwen, geen seks. Geen vertrouwen, geen krediet. Zo simpel is het. Als we nu weten hoe seks werkt dan weten we ook hoe de economie werkt. Tot dan blijft het improviseren of aanmodderen. Het is maar hoe je het bekijkt.

4 opmerkingen:

  1. Zal ik een geheim verklappen?
    Politiek is ook net zo irrationeel. De hele rest van het menselijk gewoel trouwens ook, inclusief wat denken heet, en beslissen, en vrije wil.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het verschil tussen economie en seks is, is dat je het bij vergeefse seks nog eens bij iemand anders kunt proberen. Met de gezamenlijke euro en de globale economie gaat dat met de economie niet lukken.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat is een interessante vergelijking Petrus. Ik zie ook wel overeenkomsten (en verschillen).
    Een overeenkomst zou kunnen zijn dat als de economie niet naar behoren functioneert dat het altijd aan de ander ligt.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @selmassalo

    Gevoelens en emoties zoals trouw, jaloezie, boosheid, wraak worden in het normale leven van de economie en bv. ook politiek zwaar onderschat. In soaps worden ze uitvergroot.

    @ZJA

    Je kunt van aandeel verwisselen, bank, merk, winkel enz.

    @Aad Verbaast

    De schuld ligt inderdaad altijd bij de ander.

    BeantwoordenVerwijderen