zaterdag 7 januari 2012

RUTTE OP DE SOCIALE MEDIA

  
Sinds gisteren staat onze eigen premier voortaan met een eigen pagina getiteld ‘Minister-President’ op Facebook en Google plus. Geen persoonlijke maar een  presidentiële pagina zoals je in het profiel kunt lezen: Welkom op de Facebook pagina van de minister-president. Op deze plek kun je updates verwachten over de activiteiten van de premier. Je krijgt een kijkje achter de schermen en binnenkort kun je hier rechtstreeks vragen stellen aan minister-president Rutte. Maar dit is nieuw terrein voor ons, dus laat ons vooral weten wat jullie graag willen zien op deze pagina." Het is dus een een voorlichtingspagina en niet een gezellige pagina van Mark zelve.

Toch reageren velen alsof het een pagina van Mark Rutte zelf is .Sommigen gaan daarin zo ver dat ze een wekelijkse ‘video hangout’ met hem vragen. Wat is daar het nut van behalve de misleidende propaganda dat het een gespreksuur met het volk zou zijn? Want ook dat denken sommigen, dat hij als minister president op die manier contakt zou hebben met het volk. Uit sommige voorstellen stijgt ook nog eens de geur van zelfoverschatting van de eigen politieke ideeën en opvattingen. Maar zelfoverschatting schijnt een algemeen Nederlandse ondeugd te zijn geworden.

Zulke populistische praatuurtjes met het zogenaamde volk zijn typisch voor landen met autoritaire bestuurders zoals bijvoorbeeld indertijd tijdens de Sandinistische regering van Daniel Ortega in Nicaragua of nu de Venezuelaanse would be dictator Chavez of de Russische premier Poetin. Het is een vorm van volksverlakkerij die in een democratie als de onze niet thuishoort.

De vertegenwoordigers van het volk zitten in het parlement. Daar zijn er in Nederland maar liefst 150 stuks van. Zij samen zijn de stem van het Nederlandse volk dus als er zo nodig gehangout moet worden, moet je bij hen zijn. Zij zijn het ook die onze premier en zijn ministers controleren, corrigeren, bekritiseren en als het zo uitkomt uit hun macht zetten.

5 opmerkingen:

  1. @Zelfstandigjornalist Antweroen
    Ik denk niet dat het veel verschil zal uitmaken.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hij (of zijn spindokter) zal ook wel gedacht hebben: if you can't beat them, join them.
    Op dezelfde dag probeerde hij een twitteraar die zich voor hem uitgaf de mond te snoeren. Van dergelijke satire kon hij de lol niet inzien.
    http://www.rtl.nl/%28/actueel/rtlnieuws/binnenland/%29/components/actueel/rtlnieuws/2012/01_januari/07/binnenland/rutte-legt-twitterende-student-het-zwijgen-op.xml

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @P:Och Petrus, ik weet het niet. Ik vind dat je het een beetje te ver doortrekt als je het vergelijkt met autoritair of dictatoriaal bestuurde landen. Wij – in Nederland – komen niet eens in de buurt met wat daar door die politieke leiders pogen te doen. Populistisch is het natuurlijk wel, maar ook dat hoort al sinds jaar en dag bij het politieke handwerk. Er zijn genoeg kritische geesten die gebruik kunnen maken van diezelfde media kanalen om dat aan de kaak te stellen.

    Natuurlijk hoort het ook bij de tijd dat de zittende politieke leiders gebruik maken van alle mediamogelijkheden om hun ideeën te verspreiden. Dat vragenuurtje werd vele jaren geleden ook in de VS gedaan. Ook een land waar populisme een grote rol speelt inde politiek maar die je geen autoritair of dictatoriaal geregeerd land kunt noemen. Tenminste niet meer dan andere zogenaamde democratieën.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @aadverbaast
    Je voor iemand anders uitgeven in een publiek medium kun je niet maken. Dan is het einde zoek.

    @jack pastoor
    OK, ik ben streng maar de verhoudingen in een democratie moeten wel duidelijk blijven anders dan raken we in de war en dat ondermijnt uiteindelijk de democratie. We hebben niet voor niks een 'volksvertegenwoordiging'.

    BeantwoordenVerwijderen