dinsdag 25 juni 2024

LINKSE NOS?

 Drie NOS journalisten tijdens de NOS uitslagen avond van de Europese verkiezingen. Links presentatrice Saïda Maggé, midden Brussel correspondent Kasia Hekster en rechts Den Haag watcher Arjen Noorlander.


Over het algemeen heb ik geen klagen over het NOS journaal, Nieuwsuur of andere NOS presentaties, al merk je als oplettend kijker af en toe een “linkse” bias. Dat is niet goed maar journalisten zijn net mensen. Misschien zijn ze extra gevoelig voor de linkse tijdgeest.


Maar soms vliegt men bij de NOS uit de bocht. Tijdens de Europese verkiezingen werden politieke partijen of politieke families ingedeeld in pro-Europese partijen en radicaal rechtse partijen of een variant daarop. Volgens de NOS zijn de pro-Europese partijen de drie traditionele volkspartijen of ook wel middenpartijen genoemd: de christen-democraten, de sociaal-democraten en de liberalen. 


De suggestie die uitgaat van het NOS etiket pro-Europa is dat de andere partijen  anti-Europa zijn maar rechtse partijen en zelfs radicaal rechtse partijen beweren niet dat ze de EU willen opheffen. Zelfs de Hongaarse premier Orban wil dat niet. Ze willen het anders doen en dat anders is misschien niet zo aangenaam maar het mag wel.


Zelfs in een klein land als België gaat het politiek debat over wat Vlaanderen, Brussel en Wallonië samen moeten doen in de federatie en wat elk afzonderlijk voor zijn politieke rekening kan of moet nemen. In de Verenigde Staten is eenzelfde politiek debat gaande tussen de Democraten en de Republikeinen. Waarom zou dat in Europa anders zijn?  


Ik zou zeggen dat Europa ook in Nederland onderwerp van het politieke debat is geworden. Dat verklaart misschien ook de iets hogere opkomst. De tijd dat alles wat uit Brussel komt ook goed is voor land en burger is voorbij. Daar moet de NOS aan wennen en de term pro-Europese partijen maar in de kast van overbodige etiketten opbergen.


Onlangs in het programma Nieuwsuur vloog Den Haag watcher Arjen Noorlander uit de bocht door de verzamelnaam ‘populistische partijen’ te gebruiken voor PVV, BBB en NSC. 


Als goed geïnformeerd journalist moet hij toch weten dat BBB en NSC afsplitsingen van het CDA zijn en als zodanig geen populistische partijen? Het is zelfs mogelijk dat ze op Europees vlak aansluiting vinden bij de christen-democratische familie EVP. Daarom Arjen, let op je woorden en verlies je niet in populistisch Haags jargon. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten