dinsdag 2 april 2024

PALESTIJNSE TERREUR SJAAL IN NEDERLANDS PARLEMENT

Rechts Senator Gaby Perin-Gopie van VOLT Nederland tevens voorzitter CNV Zorg en Welzijn, links senator Farah Karimi van PvdA/G, in het dagelijks leven directeur Oxfam Novib.


Ik had niet gedacht de sjaal van PLO leider Arafat ooit in het Nederlandse parlement te zien. Twee senatoren in de Eerste kamer, Volt-Senator Gaby Perin-Gopie en PvdA/GL Senator Farah Karimi, dragen een Palestijnse sjaal. Ik maak daaruit op dat ze de Palestijnse Zaak steunen. 

Volgens haar partij heeft Perin-Gopie niet de bedoeling om mensen te kwetsen maar dat doet ze wel met het dragen van die sjaal. De sjaal is verbonden met de terreurdaden van de PLO.


In 1994 mag de PLO dan wel van de lijst van terroristische organisaties geschrapt zijn en door Israël erkend worden als wettige vertegenwoordiger van het Palestijnse volk, maar daarmee zijn de terreurdaden van de PLO niet verdwenen. 


Integendeel, de sjaal roept o.a. herinneringen op aan gruwelijke terreurdaden waaronder het bloedbad van München tijdens de Olympische Spelen van 1972 in toen nog West Duitsland.


“Elf atleten en officials van de Israëlische ploeg werden in de nacht van 4 op 5 september gegijzeld in hun appartement in het olympisch dorp door leden van de Palestijnse terreurbeweging Zwarte September. Uiteindelijk vonden alle elf Israëliërs en een Duitse politieman de dood. Tijdens de pogingen de atleten te redden vonden vijf van de acht gijzelnemers eveneens de dood. De drie terroristen die het bloedbad overleefden werden later door West-Duitsland vrijgelaten, na de kaping van een vliegtuig van Lufthansa. Op het bloedbad volgde een reeks van Israëlische wraakacties, waarbij twee van de drie ontsnapte gijzelnemers gedood werden. Jamal Al-Gashey is van de acht terroristen als enige nog in leven.” (Wikipedia: Bloedbad München)


Zwarte September is een groep van de PLO opgericht in 1970 tijdens een poging van Palestijnen in Jordanië de koning af te zetten. Dat verklaart waarom de Palestijnen nog altijd weinig populair zijn in de Arabische wereld. Ze staan niet te boek als politiek betrouwbaar of loyaal.


“Met Zwarte September wordt verwezen naar de septembermaand van het jaar 1970 waarin een conflict tussen de Jordaanse staat en Palestijnse vluchtelingen werd uitgevochten. In de Arabische wereld wordt dit conflict ook wel de periode van betreurenswaardige gebeurtenissen genoemd. Het conflict begon nadat Palestijnse organisaties de monarchie van koning Hoessein van Jordanië omver probeerden te werpen. De hierop volgende strijd leidde tot veel burgerslachtoffers en verdrijving van de Palestijnse Bevrijdingsorganisatie (PLO) en vele Palestijnen vanuit Jordanië naar Libanon. Het conflict duurde tot juli 1971." (Wikipedia: Zwarte September)


De Hamas moord en gijzelingsactie van 7 oktober vertoont gelijkenis met die van de PLO in München. Na ruim 50 jaar blijkt de gewelddadige erfenis van de PLO springlevend onder Palestijnen. Voeg daarbij het gebrek aan democratisch besef en verantwoordelijkheid voor de eigen bevolking. Hamas doet geen enkele poging om het oorlogsleed onder de eigen bevolking te verminderen.


Met hun sjaals halen de twee senaatsleden herinneringen op aan de ergste terreur van de Palestijnen. Door die te dragen rakelen ze de terreur uit naam van de Palestijnse Zaak weer op. Is dat de vrede dienen?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten