dinsdag 30 april 2024

BRIEF AAN GERARD 7

Gerard Reve beweerde altijd voor huisvrouwen te schrijven zijn versie van de gewone vrouw. Gelijk had hij. Voor intellectuelen wordt al meer dan genoeg geschreven.

 

Beste Gerard,


Je hebt ooit ergens, ik meen op een cursus schrijven aan de universiteit van Leiden, gezegd dat alle kunst religieus is. Dat is mooi gezegd, maar wat is religieus? Is dat in jou geval hetzelfde als Rooms of gaat het verder? Is het inclusief, d.w.z. vallen orthodoxe christenen, protestanten, joden en ver van huis gelovigen als islamieten, hindoes en boeddhisten er ook onder? Of kunnen die net zo goed doodvallen?


En hoe zit het met het door jou verguisde Marxisme? Is dat niet ook een religie? Ik bedoel, je moet als Marxist maar geloven dat de arbeidersklasse de bevrijders van de wereld zijn, de nieuwe apostelen die voor eens en altijd een einde maken aan het kwaad in deze wereld. Heb je het oude Marxistische geloof ingeruild voor het Roomse geloof want je moet toch ergens in geloven?


In een stukje van drie bladzijden over je gewaardeerde collega en vriend en schrijver W.F. Hermans, lees ik dat religiositeit voor jou “het koesteren van een mythies, gevoelsmatig en niet op de rede gefundeerd wereldbeeld.” is. Mooi gezegd. Geloof zijn kan van alles zijn. Eg inclusief van je.(Gerard Reve, Veel Genoegen, In het litteraire tijdschrift Tirade, jaargang 25) 


Ik vraag me af wat  de door jou zo geliefde huisvrouw met zo een gevoelsmatig niet op rede gefundeerd wereldbeeld moet? Ze kan er de zondag voor vrij houden maar maandag moet de was weer gedaan worden. Hoe doe je dat met een gevoelsmatig wereldbeeld? Daar moet je toch ook je hoofd bij houden, al is het maar een beetje? 


Is een wereldbeeld eigenlijk nog nodig? Je hebt tegenwoordig genoeg aan radio, TV, politiek correcte kwaliteitskranten, af en toe een musical en het Rijksmuseum.  Ben je lekker bezig tot je dood, desgewenst thuis toegediend door een deskundige en indien gewenst met begeleiding. 


Mythiese, niet op de rede gebaseerde wereldbeelden bestaan alleen nog maar in achtergebleven gebieden. Daar blazen ze mensen met andere wereldbeelden op of schieten ze dood in een theater of op school. Daar zijn ze niet inclusief, je moet er maar ver vandaan blijven.


Met hartelijke groet,


Geen opmerkingen:

Een reactie posten