dinsdag 11 juli 2023

EEN NATIONALE ACTE VAN BEROUW

 

Petrus Nelissen, Slavenschip, acrylverf op papier (40x60 cm), 2018

Voorstel voor een acte van berouw voor het Nederlandse slavernijverleden.


Als buitenstaander, mijn voorouders hebben niets te maken gehad met slavenhandel, maar ik ben wel Nederlander en daarom stel ik voor dat we een publieke Acte van Berouw voor het Nederlandse Slavernijverleden houden op de Dam van Amsterdam.

De keuze is op Amsterdam gevallen omdat het de hoofdstad van Nederland is en als stad flink geprofiteerd heeft van de slavenhandel.

1. De Acte van Berouw zal gehouden worden op de Dam.

Burgemeester en Wethouders zullen in aanwezigheid van Amsterdammers  tezamen geknield op het plein om vergiffenis vragen voor de slavenhandel.

2. De burgemeester zal afkondigen dat uit boetedoening de stad Amsterdam afstand zal doen van zijn naam en voorstelt om als eerbetoon aan de nakomelingen van slaven de stad te herdopen tot “Nieuw Paramaribo”.

3. Wanneer dit publiekelijk en officieel is afgekondigd, zal de burgemeester de sleutel van de stad overdragen aan een door de nakomelingen van de slaven gekozen vertegenwoordiger.

4. De oude burgemeester maakt plaats voor de nieuwe burgemeester van “Nieuw Paramaribo”.

5. Daarna zal door de oude en de nieuwe burgemeester de officiële acte van berouw worden getekend  ter bevestiging dat hiermee Nederland definitief vergiffenis heeft gekregen voor zijn slavernijverleden. 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten