maandag 31 juli 2023

BRANDT DE AARDE DOOR KLIMAATCRISIS?

 


De hittegolf in het zuiden van Europa, we hoorden er dagen over. Griekenland staat in brand met het eiland Rhodos als een van de ergste brandhaarden. Inwoners en toeristen slaan op de vlucht. Dorpjes worden geëvacueerd. Het zijn verontrustende beelden. Hoe erg is het en hoe erg kan het nog worden?

Is dit nu wat de klimaatcrisis is gaan heten? Staat ons dit ons straks allemaal te wachten? NOS doet zijn best om er achter te komen hoe het zit en laat wetenschappers opdraven die ons kunnen vertellen hoe het nu verder zal gaan.

Ik zie een KNMI medewerker die verbijsterd naar zijn computerschermen kijkt. Hij zegt dat het statistisch niet kan. Wat kan statistisch niet? De recordhoge temperaturen, het veelvoud aan branden of is het niet voorzien in de klimaatmodellen? Helaas, de NOS verslaggever vraagt niet door. Statistieken blijven onbetrouwbaar, vraag maar aan sociologen.

In een andere uitzending komt een vrouwelijke wetenschapper ons uitleggen dat we dit als gevolg van de opwarming meer zullen gaan meemaken tenminste zo lang we fossiel blijven verbranden. Je krijgt er hartkloppingen van want wie gebruikt geen fossiele brandstoffen? De hele wereld draait erop. Er is geen knop om alles uit te zetten.

Je kunt niet in een paar jaar tijd miljoenen fossiele auto’s vervangen door elektrische auto’s. Je kunt niet een heel land meteen voor 100% laten draaien op alternatieve energie van windturbines en zonnepanelen. Het elektriciteitsnet in Nederland zit nu al zo goed als vol.

En waar komt dat warme zeewater ineens vandaan? Hoe is dat zo ineens opgewarmd? Is de zee een grote kookpot geworden waar in straks alles sterft? Wat is daar de verklaring voor?

We weten het nog niet zegt een onderzoeker die al jaren lang de temperaturen van het water meet maar ook niet snapt waar die opwarming nu ineens vandaan komt.

Ik blijf als kijker vertwijfeld achter. Ik dacht dat we alle antwoorden hadden over de klimaatcrisis maar nu blijkt dat niemand er het fijne van weet.

Kan het misschien toch zijn dat het allemaal toevallig gebeurt?  Staat het inherent chaotische karakter van het klimaat een met zekerheid te voorspellen toekomst van het klimaat in de weg?

Volgens sommige wetenschappers niet. Die weten het zeker maar volgens andere wetenschapper valt er ondanks alle modellen weinig tot niks te voorspellen.

"De klimaatmodellen vormen de basis onder alle verontrustende voorspellingen van het IPCC over de verandering van klimaat. De modellen zijn wetenschappelijk van waarde, maar op dit moment ongeschikt om voorspellingen mee te doen. De modellen kunnen eerder gemeten temperaturen niet reproduceren en door de hoge complexiteit en het chaotische karakter van het klimaat en de lange tijdshorizon is de onnauwkeurigheid veel te groot. Bovendien zijn de uitkomsten grotendeels het resultaat van het 'tunen' van het model, waarover (ook naar de mening van de modelbouwers zelf) veel te weinig openheid wordt gegeven." (klimaatfeiten.nl)

Als je meer wil weten over hittegolven en andere natuurrampen, raad ik je aan de blog "Extreem Weer" te lezen. 

Ik denk dat er nog veel water door de Maas zal stromen voordat we weten hoe het zit. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten