donderdag 8 september 2022

STIKSTOF BESTAAT NIET, ASIELZOEKERS ZIJN ONGEWENSTE VREEMDELINGEN

 


Op een bepaalde manier is de kop van Remkes fotogeniek en indrukwekkend. De mengeling van chagrijn met een flauwe glimlach doet cynisme in superioriteit vermoeden maar het kan natuurlijk ook gewoon een houding zijn. Remkes is het type van geplaagde bestuurder die en boos en aardig tegelijk kan zijn. Een goed te gebruiken postuur in Nederland waar iedereen een woord te zeggen heeft.

Je kunt Remkes, voornaam Johan, beter een publieke rotklus opdragen dan Eric van der Burg, staatssecretaris van Asiel en Migratie. Hoe erg het ook wordt in Ter Apel hij blijft in de cameralens kijken als een verbaasde schooljongen met een rotsvast geloof in de goede zaak. Rotklus? Hoezo? Dit gaat allemaal goed komen. Gewoon een kwestie van tijd.

Mantra en blik heeft hij vast geleerd op een media cursus. Maar hij is toch ook jarenlang bestuurder geweest voor de VVD in Amsterdam en dat is al bij al ook geen sinecure? Dat is waar maar daar hebben ze nooit een asielcrisis gehad dus valt het altijd mee. In Amsterdam lossen ze bestuurlijke problemen op door het af te wentelen op den Haag en dan is het nog slechts een kwestie van tijd en geld, meer niet.

Wie komt het eerst met een verlossend inzicht? Johan met de Deus ex Machina dat stikstof eigenlijk niet bestaat of Eric die gebouwen gaat kopen? Of wordt het met allebei niks? Stikstof bestaat wel maar boeren blijven zeggen van niet. Boeren worden gedwongen uitgekocht. Boeren weg, probleem opgelost.

Eric jaagt de helft van de VVD op de kast en dus moet Rutte ingrijpen wil hij niet zelf in een ontslagprocedure terecht komen. Burg eruit, Rutte en VVD gered en Ter Apel wordt ontruimd door de politie. Asielzoeker zijn ongewenste vreemdelingen geworden. Klus geklaard.

Het land kijkt verbijsterd toe en vraagt zich wat er hierna gaat gebeuren. Er zijn geen betrouwbare politieke modellen die enig houvast geven. De inflatie wordt zo hoog als de Domtoren, olie en gas onbetaalbaar maar het gas blijft hoe dan ook in de Groningse grond. Klimaat gaat voor zegt Kaag want daarvan zijn de modellen wel betrouwbaar. Dan maar met z’n allen op een houtje bijten.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten