maandag 8 augustus 2022

OORLOGSBULLETIN 29. IRAN EN SAUDI ARABIË

 

Het is uiteraard geen toeval dat Putinski en Erdogan elkaar ontmoeten in Teheran bij de Iraanse president Ebrahim Raisi (20 juli 2022)


De opzienbarende reis van Putinski naar Teheran was niet alleen om gas te verkopen maar ook Erdogan te ontmoeten. Tijdens die ontmoeting zal Erdogan op subtiele wijze aan Putinski duidelijk hebben gemaakt dat hij altijd nog altijd over de toegang tot de Zwarte Zee beschikt door Putinski een klein minuutje op hem te laten wachten. Putinski mag dan een groot stuk onderbuik van Oekraïne hebben veroverd en de Krim, hij is nog steeds niet de baas over de hele Zwarte Zee.

Met zijn lidmaatschap van de NAVO is en blijft Turkije een gevaarlijke tegenstander van Rusland. Op dit punt aangekomen moet Putinski zich inhouden. Hij zal hoe dan ook Erdogan te vriend moeten houden. Erdogan weet dat en zal zoveel mogelijk munt proberen te slaan uit deze positie, niet alleen rond de Zwarte Zee maar ook in zijn achterland, het immer explosieve Midden Oosten.  Rusland zal zich moeten beheersen in zijn  steun aan het Syrische bewind van Assad en Erdogan niet teveel in de weg moeten zitten.

Iran kan dan voor de Russen een aardig tegenwicht vormen tegen Turkije. Maar Erdogan is niet gek en ging dus naar Teheran om de klokken zoveel mogelijk gelijk te zetten. Kortom de ontmoeting in Teheran van Putinski, Erdogan en de Iraanse president Ebrahim Raisa was meer dan een reisje om meer gas te verkopen aan Iran nu hij Europa als gasmarkt driegt kwijt te raken. Putinski is bezig zijn winst in Oekraïne veilig te stellen tegenover zijn twee machtige buren Turkije en Iran. Of hem dat gaat lukken? De tijd zal het leren.

Ik denk dat de Amerikanen zich bewust zijn van dit geopolitieke spel van Putinski. Het zou heel vreemd zijn als dat niet het geval zou zijn. Dat verklaart ook de gang van de Amerikaanse president Biden naar Saudi Arabië, een moeilijke gang, bijna een afgang als we de meesmuilende Nederlandse pers mogen geloven. Hun gebrek aan geopolitiek inzicht wreekt zich. Maar dat terzijde.

Net zo min als het enige doel van Putinski gasverkoop was aan Teheran, was het enige doel van Biden meer olie. Biden kwam vooral naar Saudi Arabië om de oude banden met deze enige strategische bondgenoot van de VS in het Midden Oosten aan te halen. Saudi Arabië is in het Midden Oosten het enige land dat politiek en militair tegenwicht kan bieden aan de invloed van Iran die dreigt handjeklap te spelen met Rusland. Biden had gehoopt zo een bondgenoot niet meer nodig te hebben maar helaas heeft Rusland’s oorlog tegen Oekraïne roet in het eten gegooid.

 

1 opmerking:

  1. Goed geschreven Piet en wellicht een eye opener voor velen

    BeantwoordenVerwijderen