woensdag 3 november 2021

26. HET KAN VRIEZEN, HET KAN DOOIEN. NASA: INDIA EN CHINA VERGROENEN AARDE

 

De wereld is groener dan 20 jaar geleden, zoals te zien is op deze kaart, waar de gebieden met de grootste toename van het bladerdek in donkergroen zijn aangegeven. Gegevens van een NASA-instrument dat aan boord van twee satellieten rond de aarde draait, tonen aan dat menselijke activiteit in China en India deze vergroening van de planeet domineert. (NASA Earth Observatory , vertaling petrus nelissen)

Wat ze ook zeggen, CO2 (koolstofdioxide) is geen “vervuilend gas”. Het is een onmisbaar natuurlijk gas voor alle leven op aarde. Zonder CO2 is onze blauwe planeet  een dode planeet. Met CO2 is het de enige planeet met leven in ons melkwegstelsel. Het is goed om dit te beseffen onder het voortdurende bombardement van misinformatie waarin CO2 een kwalijk gas wordt genoemd. Hooguit kun je zeggen dat er teveel van is waardoor het een ongewenst bij effect kan hebben, het zogenaamde broeikaseffect.

“Koolstofdioxide, kooldioxide, ook koolzuurgas, in de 19e eeuw ook koolstofzuurgas genoemd, is een anorganische verbinding van koolstof en zuurstof, met als brutoformule CO2. In zuivere toestand is het een kleurloos en geurloos gas dat van nature in de aardatmosfeer voorkomt. “(Wikipedia CO2)

Een van de belangrijkste eigenschappen is fotosynthese.
“Planten en andere autotrofe organismen gebruiken koolstofdioxide bij de fotosynthese. Bij deze chemische reactie worden water (H2O) en koolstofdioxide (CO2) opgenomen en in glucose omgezet, terwijl zuurstofgas (O2) wordt afgegeven. Voor dit proces is energie nodig, die wordt betrokken uit zonlicht. De zonne-energie wordt als chemische energie vastgelegd in de chemische verbinding glucose. De glucose wordt gebruikt als energiebron of omgezet in andere organische stoffen, bouwstoffen als cellulose en eiwitten, ten behoeve van groei en voortplanting.” (Wikipedia CO2)

Zonder CO2 zou de aardse atmosfeer geen zuurstof hebben en zonder zuurstof geen leven, zo simpel is het. Het is een noodzakelijk gas voor alles wat groeit en bloeit en wordt daarom o.a. gebruikt in kassen als een vorm van bemesting. Meer CO2 in de atmosfeer betekent meer planten en bomengroei. Dat wordt bevestigd door een NASA studie. Meer CO2 maakt de aarde groener, een niet onverdienstelijke bijkomstigheid als je daarmee de groeiende wereldbevolking kunt blijven voeden.

"De wereld is letterlijk een groenere plek dan 20 jaar geleden, en gegevens van NASA-satellieten hebben een bron onthuld voor veel van dit nieuwe gebladerte: China en India. Een nieuwe studie toont aan dat de twee opkomende landen met 's werelds grootste bevolking het voortouw nemen in de toename van vergroening op het land. Het effect komt vooral van ambitieuze boomplantprogramma's in China en intensieve landbouw in beide landen. 

Het vergroeningsfenomeen werd halverwege de jaren negentig voor het eerst gedetecteerd met behulp van satellietgegevens door Ranga Myneni van de Universiteit van Boston en collega's, maar ze wisten niet of menselijke activiteit een van de belangrijkste, directe oorzaken was. Dit nieuwe inzicht werd mogelijk gemaakt door een bijna 20 jaar lang gegevensrecord van een NASA-instrument dat op twee satellieten om de aarde draait. Het wordt de Moderate Resolution Imaging Spectroradiometer of MODIS genoemd en de gegevens met hoge resolutie bieden zeer nauwkeurige informatie, waardoor onderzoekers details kunnen uitwerken van wat er gebeurt met de vegetatie van de aarde, tot op een hoogte van 500 meter of ongeveer 1600 voet op de grond. 

Alles bij elkaar genomen, betekent de vergroening van de planeet in de afgelopen twee decennia een toename van het bladoppervlak op planten en bomen gelijk aan het gebied dat wordt bedekt door alle Amazone-regenwouden. Er zijn nu meer dan twee miljoen vierkante mijl extra groen bladoppervlak per jaar, vergeleken met het begin van de jaren 2000 - een toename van 5%. "China en India zijn goed voor een derde van de vergroening, maar bevatten slechts 9% van het landoppervlak van de planeet bedekt met vegetatie - een verrassende bevinding, gezien het algemene idee van landdegradatie in dichtbevolkte landen door overexploitatie", zei Chi Chen van de Department of Earth and Environment aan de Boston University, in Massachusetts, en hoofdauteur van de studie.(website NASA, vertaling petrus nelissen)

Het is goed om te noteren dat intensieve landbouw in China en India helpt om de aarde te vergroenen. 

China en India zijn de grootste uitstoters van CO2 maar ook de grootste vergroeners.

De aarde heeft er volgens deze studie een amazonewoud bij gekregen.

Ontbossing is al jaren een terechte zorg en het is goed dat daar internationaal aandacht aan wordt besteed en dat er afspraken worden gemaakt om ontbossing tegen te gaan. Maar zoals de NASA studie aantoont is er ook een andere kant en die blijft in de media onderbelicht. De aarde wordt groener ondanks de ontbossing. 

Zoals altijd zitten er meerdere kanten zitten aan een natuurkundig verschijnsel. De opwarming helpt de vergroening van de aarde. Is het dan niet verstandiger om naar een balans te streven tussen hoeveelheid CO2, vergroening en opwarming? 

(wordt vervolgd)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten