Moet ik iets schrijven over de klimaattop in Glasgow die 31 oktober begint en maar liefst 12 dagen duurt? Ik schrijf elke week een blog over het klimaat en mijn twijfels over de hypothese dat er een oorzakelijk verband is tussen meer CO2 in de atmosfeer en de opwarming van de aarde zijn er niet minder op geworden, eerder groter.
Niettemin voel ik zoals iedere burger in dit land elke dag de druk van de media, de kwaliteitskranten en het NOS journaal voorop, om mee te gaan in het CO2 verhaal en de opwarming. Eerst waren het uitstervende ijsberen en afbrekende ijsbergen. Nu dat mee lijkt te vallen, blijken als gevolg van de opwarming allerlei extreme weersverschijnselen onze toekomst te worden als we niet op tijd ophouden met CO2 uitstoten.
In de cijfers zie je nog nergens dat het fout gaat met de opwarming. Ondanks de gestaag groeiende CO2 uitstoot blijft volgens betrouwbare satellietmetingen de temperatuurstijging al 42 jaar ongeveer in hetzelfde tempo stijgen met 1,4 graden over honderd jaar. Als die trend doorzet en waarom niet want tot nu toe is de trend ondanks groeiende uitstoot niet veranderd, komen we uit op 1,4 graden meer. Ik maak me sterk dat we daar niet mee zouden kunnen leven. We hebben de afgelopen honderd jaar toch ook met een stijging van 1,4 graden kunnen leven? (zie voor de laatste stand de grafiek naast deze blog "Update van de Opwarming van de Aarde September, 2021: +0.25 deg. C").
Dan is er nog de zeespiegel stijging. Ook daar is volgens de metingen tot nu toe niks alarmerends aan te vinden. Volgens het Compendium voor de Leefomgeving is de zeespiegel in de afgelopen 129 jaar ondanks de toenemende CO2 in de atmosfeer (sinds het begin van het industriële tijdperk rond 1850) gelijkmatig gestegen met circa 24 cm of wel 1,9 mm per jaar.
Waarom komt het KNMI dan ineens met een zeespiegelstijging van 100 tot 200 cm binnen misschien wel 30 jaar? Omdat ze zich baseert op het extreme ongeloofwaardige VN Klimaatpanel scenario dat het ijs op de Noordpool en in Antarctica in de toekomst sneller zal gaan stijgen als gevolg van de opwarming? Maar de opwarming stijgt niet sneller maar blijft in hetzelfde tempo doorgaan van 0,014 graad per jaar zo zien we aan de satellietmetingen. Waarom dan toch deze alarmerende berichten? Toekomstvoorspellingen mijnheer. Het is er nog niet maar komt wel.
Mijnheer Drijfhout van het KNMI kijkt alvast heel ver in de toekomst. Hij heeft in ieder geval zijn naam mee als het gaat om zeespiegelstijging. Hij heeft berekend dat in het jaar 2300 Nederland onder water zal staan als gevolg van een zeespiegelstijging van wel 17 meter. “Dat is het einde van het koninkrijk der Nederlanden", zo beweerde hij serieus volgens de Volkskrant. Je moet niet helemaal goed bij je hoofd zijn om als klimaatman de toestand van Nederland over 300 jaar durven te voorspellen. Stel je voor dat je in 1700 gevraagd zou worden om 300 jaar vooruit te kijken. Een normaal mens begint daar niet aan maar ja met statistieken kun je altijd een heel eind komen.
Dan zijn er nog de extreme weersomstandigheden waar we nu voor gewaarschuwd worden. Hoe extreem is extreem vergeleken met het verleden? Niemand die het echt weet. Meer slachtoffers? Nee, dat blijkt niet zo te zijn. Misschien meer schade vanwege de steeds ingewikkelder geworden infrastructuren in dicht bevolkte streken?
Wie zijn huis bouwt in een vallei kan eens in de zoveel tijd een overstroming verwachten die zijn huis wegspoelt of ondermijnd. Ik heb twee overstromingen van de Molenbeek meegemaakt waarbij mijn huis gedeeltelijk onder water kwam te staan. Dankzij eenvoudige maatregelen als de aanleg van enkele waterbekkens is het de volgende 15 jaar nooit meer gebeurd.
De overstromingen waren het gevolg van regenval op heuvels met abnormaal veel bebouwing op hellingen rond Brussel zodat het water in een zodanig race tempo naar beneden denderde dat de beek het niet verwerken kon. Ik heb begrepen dat dit mede de oorzaak is van de ellende in Limburg, Voerstreek en Ahrdal. Meer mensen moeten ene plek hebben op de aardbol of dat nu in valleien van rivieren is of in bossen.
Maar er is ook goed nieuws over CO2. Daarover de volgende keer.
(wordt vervolgd)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten