woensdag 8 juli 2020

STAAT BELGIË OP ONTPLOFFEN?

Het Café, Londerzeel 2005

Sinds de opmars van de Vlaams nationalistische conservatieve N-VA  onder leiding van Bart de Wever, tegenwoordig Burgemeester van Antwerpen, wordt de eenheid van België ernstiger bedreigd dan ooit. Voor die opmars van het N-VA kon het Vlaams Nationalisme uitgedragen door het Vlaams Belang (het voormalige Vlaams Blok) door de traditionele partijen nog in bedwangen worden gehouden een politiek “cordon sanitair”. Coalitievorming met Vlaams Belang op nationaal niveau was uitgesloten.

Nu het Vlaams Nationalisme dankzij de N-VA en de Wever een democratisch-conservatief gezicht heeft gekregen dank zij met name Bart de Wever is het tot schrik en verdriet van de Waalse socialisten en linkse Vlamingen niet meer de nationale politiek te houden. De Waalse socialisten zouden bij wijze van spreken het liefst een cordon sanitair om beide politieke partijen leggen, om  het Vlaams belang én de N-VA, om België te behouden voor de rechtse nationalistische krachten maar dat kan natuurlijk niet tenzij je van België een totaal gemankeerde democratie wil maken waarin de Waalse minderheid meer macht heeft dan een Vlaamse meerderheid. Dat zulks mogelijk zou zijn in het hart van Europa, België is immers het informele hart van de EU met de zetels van de Europese Commissie en het Europees Parlement in Brussel, zou de geloofwaardigheid van de Europese democratie ernstig aantasten.


Jaarmarkt Londerzeel 2005


Vanwaar deze alarmbel over de Belgische eenheid? Sinds de parlementsverkiezingen vorig jaar zit de Belgische federale politiek muurvast. De Waalse socialisten (PS) willen geen Federale regering vormen met de Vlaams nationalistische meerderheidspartij N-VA. De mogelijkheden zijn tot in het kleinste detail verkend maar stuitten telkens op onwil van de Waalse socialisten om de politieke waarheid onder ogen te zien dat België een tweestromenland is waar ze mee zullen moeten leven door er mee te onderhandelen en compromissen te sluiten.

Het gevolg van de blokkade is dat het land sinds de Coronacrisis zit opgescheept met een minderheidsregering onder leiding van premier Wilmés. Die heeft met haar onhandige optreden in de Coronacrisis het nog erger gemaakt. Niemand weet een oplossing. Een uitweg zouden verkiezingen zijn, maar volgens de peilingen wordt het uiterst nationalistische Vlaams Belang de grootste partij en dan zijn de rapen gaar. Wil het N-VA nog een Belgische confederatie, het Vlaams Belang streeft naar een Vlaamse republiek.



Jaarmarkt Londerzeel 2005


Nieuwe federale verkiezingen zouden wel eens een referendum kunnen worden over het voortbestaan van België en dat kan toch niet de bedoeling zijn van de Waalse Parti Socialiste? Of hebben de Waalse socialisten al een scenario klaar liggen om met dat politieke feit om te gaan? Aansluiting bij Frankrijk bijvoorbeeld of liever een Waals koninkrijk met Brussel als hoofdstad?

2 opmerkingen:

  1. Waar twee vechten, hebben twee schuld. N-VA zal ook water bij de wijn moeten doen. Dan nog: zowel PS als N-VA hebben totaal verschillende visies op zoveel terreinen. Dat Magnette er geen brood in ziet om met de N-VA te gaan regeren, valt in dat licht wel te begrijpen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dan zal hij straks de gevolgen ook moeten aanvaarden. In Nederland kwamen zelfs VVD en PvdA uiteindelijk in een regering. De PS heeft geen antwoord op de staatshervormingen die gevraagd worden. Waarom niet? Omdat het Wallonië en dus de PS vermoedelijk geld gaat kosten en dan is de PS volkspartij af zoals de SP-A in Vlaanderen en de PvdA in Nederland is overkomen. De PS maakt goede sier bij zijn kiezers met Federaal geld en Federale staatsinstellingen bij zijn kiezers. Dat gaat ze een keer opbreken.

    BeantwoordenVerwijderen