woensdag 11 december 2019

OP DE KLIMAATFIETS DOOR KLIMAATLAND NEDERLAND

collage van petrus
Tegenwoordig heet elke ramp op het NOS Journaal en het VRT Nieuws een klimaatramp. Bosbranden in Australië of in California, langdurige droogte ergens in Afrika, hevige regenval in Italië of overstromingen in Bangladesh. Overal wordt het etiket klimaatverandering opgeplakt.

Etiketten die je overal op kunt plakken deugen meestal niet. Te algemeen, te breed, te weinig specifiek en als verklaring deugen ze al helemaal niet. Het valt in de categorie tja, zo zijn honden nu eenmaal of vrouwen zijn altijd zo of mannen kunnen nooit hun handen thuishouden. Beweringen die niks zeggen maar wel de boel opjutten. Dat dan weer wel.

Zijn er slachtoffers gevallen in klimaatrampen? Niemand die het weet. Er zijn wel doden gevallen bij bosbranden en overstromingen. Zijn dat klimaatdoden? Wie het weet mag het zeggen. Zijn er ook klimaatdoden met terugwerkende kracht per slot van rekening zijn er heel wat rampen gebeurd sinds de industriële revolutie, het begin van de opwarming van de aarde door het broeikasgas CO2 volgens klimaatwijsneuzen.

Zijn de doden als gevolg van de Watersnood in Zeeland in  1953 met terugwerkende kracht Klimaatdoden?  Zijn de Deltawerken om te voorkomen dat nog zoiets nog eens zou gebeuren met terugwerkende kracht Klimaatwerken? En hoe zit het met de Afsluitdijk? Achteraf een Klimaatdijk om de Zuiderzee te beteugelen? Is de drooglegging van de Flevopolder en de Noord Oostpolder achteraf gezien een Klimaatwerk? Trouwens is Nederland achteraf gezien eigenlijk niet helemaal een Klimaatland met al zijn dijken, polders, watermolens, gekanaliseerde rivieren enz? Als dat zo is, zijn we onze tijd ver vooruit. Hoera voor Klimaatland Nederland.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten