woensdag 2 oktober 2019

KLIMAATKERK?

 

Er was een tijd dat de Roomse Kerk haar gelovigen op het hart drukte schuld te bekennen vanuit het eenvoudige beginsel hoe meer schuld, hoe meer macht en geld. Niks zo erg als een schuldgevoel. Je raakt er van in de stress. Wat voor schuld? Dat kan van alles zijn. Je staat nu eenmaal bij de Heer je schepper in het krijt. Om er zeker van te zijn dat je straks na je dood niet naar de hel gaat, kon je een schuldbekentenis bij de kerk kopen, aflaat genoemd. Hoe meer aflaten, hoe meer de Heer een oogje toeknijpt en zijn hemelpoorten gastvrij open zet. Schuld afkopen heet dat.

Veel mensen geloofden dit verhaal al zal de ene pastoor het met meer overtuiging verkocht hebben dan de ander. Dat de oprichter van de Roomse Vereniging Jezus Christus met zijn dood aan het kruis de schuld van alle mensen op zich genomen had, ontging de meeste gelovigen. Erger nog, ze dachten dat zij ook nog eens schuldig waren aan Zijn dood.

Veel kerkvaders zaten er niet mee. Hoe meer verwarring over schuld en aflaten, hoe meer ze verdienden. Totdat oprechte kerkvaders en gelovigen door kregen dat schuld en schaamte een koehandel was geworden waarmee corrupte geestelijken zich verrijkten.
 

Nu moeten we ons schuldig voelen dat we vlees eten of dat we vliegen. Vliegen en vlees eten zou bijdragen aan de klimaatschuld vanwege de CO2 uitstoot die het broeikaseffect veroorzaakt en dus de klimaatverandering. We moeten ons ook schuldig voelen voor het gebruik van de fossiele brandstoffen van Moeder Aarde en het misbruik van Vader Aarde. Hoe kunnen we die schulden afkopen?
Met meer belastingen? Door op Groen Links te stemmen? Door geen vlees meer te eten?

Wetenschappers en met name klimatologen helpen dit soort schuldgevoelens verspreiden en er zelfs jongeren mee te belasten die nog aan hun leven moeten beginnen. Dezelfde wetenschappers maken anders denkende wetenschappers verdacht alsof het niet hoort om te twijfelen, om sceptisch te zijn.  Een dergelijke houding past niet bij de wetenschap en eigenlijk nooit bij welke vrije en onderzoekende geest dan ook.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten