vrijdag 11 januari 2019

DE EENZAAMHEID VAN VLAANDEREN 72

 
Antwerpen 1994
Vier jaren na de installatie van de regering Michel en met nog een half jaar te gaan voor de federale verkiezingen (mei 2019) valt de Zweedse coalitie o.l.v. premier Michel over het VN-Migratiepact. Volgens de N-VA en ook andere Europese tegenstanders is het pact een knieval voor migranten rechten, volgens voorstanders een pact vol goede bedoelingen zonder verplichtingen om het migranten probleem internationaal aan te pakken.

Het conflict tussen de N-VA en de overige 3 coalitiepartners loopt door een samenloop van omstandigheden zo hoog op dat de regering valt en premier Michel niet anders meer kan dan op 18 december naar de koning stappen om zijn ontslag in te dienen.
 

1. Premier Michel had in een VN vergadering voorafgaand aan het kabinetsbesluit met enige trots aangekondigd dat België het pact zou tekenen. De toezegging herroepen, betekende voor Michel persoonlijk internationaal gezichtsverlies.

2. Afzien van het pact zou bij de Franstalige publieke opinie de al bestaande indruk versterken dat Michel aan de leiband van de N-VA loopt, terwijl hij ook al wordt gezien als een verrader van de Waalse zaak.
 

3. De N-VA voelt sinds de gemeenteraadsverkiezingen in november 2018 de hete adem van het Vlaams Belang in zijn nek, die meer stemmen kreeg dan verwacht. Dat kan het best geïllustreerd worden met de uitslag in de stad Ninove. Daar won Vlaams Belang met 40% de verkiezingen. Vlaams Belang is daarmee terug van weggeweest o.a. vanwege het thema migratie. Verzet tegen het VN migratie pact kan tactisch de rechtse Vlaams nationalistische vleugel van het N-VA beter afdekken voor Vlaams Belang.
4. De N-VA voelde zich gesterkt in zijn afwijzing van het migratie pact door de afwijzing van andere Europese landen waaronder ook Nederland zij het in mildere mate door er een extra niet bindend verklaring aan vast te nieten.
 

Het gevolg van de val van de regering Michel is dat de verkiezingsstrijd al in een vroeg stadium is begonnen. In die strijd heeft de N-VA bij monde van partijleider Bart de Wever en Vlaams premier Geert Bourgeois opnieuw de vraag tot confederalisering van België op tafel gelegd. 
 
(verschijnt elke vrijdag)

2 opmerkingen:

  1. N-VA heeft eerder in 2018 zitten slapen inzake het Marrakech pact. Toen Oostenrijk in oktober er nee tegen zei, schrokken ze ineens wakker (gevoegd bij het verkiezingsresultaat van VB). Of de kiezer N-VA gaat belonen in mei, valt nog te bezien. Nu is er intern weer hommeles over de al of niet toetreding van De Decker. Bart lijkt de grip op de partij een beetje te verliezen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoe je het ook keert of wendt, je kunt als partij van politieke mening veranderen zolang er geen handtekening onder staat en zelfs dan nog. Bij politieke analyses moet je ervoor hoeden de wens de vader van je gedachten te laten zijn.

    BeantwoordenVerwijderen