vrijdag 28 december 2018

DE EENZAAMHEID VAN VLAANDEREN 70

 
De Zesde Staatshervorming kwam tot stand onder leiding van de Waals socialistische premier Elio di Rupo. Het kreeg de bijnaam 'Vlinderakkoord' vanwege het vlinderdasje dat Elio di Rupo altijd draagt.
Wat houdt het Vlinderakkoord in?

“Onder vlinderakkoord verstaat men het politieke akkoord rond de zesde staatshervorming in België in het najaar van 2011. Dit akkoord werd moeizaam bereikt na 459 dagen onderhandelingen voor een nieuwe regering. Het akkoord werd gesloten tussen cdH, CD&V, Ecolo, Groen, MR, Open Vld, PS en sp.a.
De naam 'Vlinderakkoord' verwijst naar de voorzitter van de vergaderingen Elio Di Rupo, die steevast verschijnt met een vlinderdas.
 

De bereikte akkoorden werden door het federaal parlement goedgekeurd op 19 december 2013.
De uitvoering van verschillende onderdelen van het akkoord vereist een tweederdemeerderheid en een gewone meerderheid in elke taalgroep. De Vlaamse partijen die het akkoord hebben goedgekeurd, vertegenwoordigen in de Kamer een gewone meerderheid in hun taalgroep (48 op 88 zetels) maar komen er 11 zetels tekort voor een tweederdemeerderheid in de eigen taalgroep. Bij de Franstalige partijen die het akkoord hebben onderhandeld, zou de steun 58 op 62 zetels bedragen. Alle partijen samen bereiken de vereiste tweederdemeerderheid (106 op 150).”
(Wikipedia: Vlinderakkoord)
 

Het ‘Vlinderakkoord’ bestaat uit 4 hoofdstukken.
1. Politieke vernieuwing. De Senaat wordt niet meer rechtstreeks verkozen, maar wordt een "ontmoetingsplaats" van de deelstaten, en zal bestaan uit 29 Nederlandstaligen, 20 Franstaligen waarbij een vertegenwoordiging van 1 Duitstalige wordt gewaarborgd. Daarbij worden nog eens 6 Nederlandstaligen en 4 Franstaligen gecoöpteerd. De Kamer zal om de 5 jaar vernieuwd worden in plaats van om de 4 jaar.
2. B-H-V en Brussel. B-H-V is gesplitst. Het gerechtelijk arrondissement Brussel wordt hervormd. Het parket wordt gesplitst in een parket voor Brussel en een voor Halle-Vilvoorde.
3. Overheveling van bevoegdheden naar de deelstaten op het terrein van de arbeidsmarkt, de gezondheidszorg, gezinsbeleid, justitie, verkeer en mobiliteit, lokaal bestuur, wonen en ruimtelijke ordening, economie en industrie en energie en leefmilieu.
4. Hervorming van de financieringswet voor de Gemeenschappen en Gewesten. Uitgangspunten zijn dat de financiering van Gemeenschappen gebeurt op basis van noden, die van Gewesten op basis van (economische) prestaties. Voor de verdeling zelf zijn verschillende sleutels afgesproken. (Voor meer details van het akkoord zie Wikipedia: Vlinderakkoord)
 

Het beginsel dat de Federatie boven de Gewesten en Gemeenschappen staat, blijft gehandhaafd. De kritiek van de N-VA dat door deze wijze van ‘verzelfstandiging’ van de gewesten en gemeenschappen de overheid steeds complexer en ondoorzichtiger wordt, blijft daardoor overeind. Het N-VA wenst een omkering in de verhoudingen, d.w.z. de Gewesten financieren de federatie waardoor het een confederatie wordt.

(verschijnt elke vrijdag)

2 opmerkingen: