woensdag 2 mei 2018

PORTRET VAN DUURZAME, MILIEUVRIENDELIJKE CONGOLESE KLUSJESMAN

Klusjesman in de straten van Kinshasa, Congo 2009.

Zeg nu eens eerlijk, wie is het meest duurzaam en milieuvriendelijk? Deze klusjesman in de straten van Kinshasa of het klusbusje dat op de snelweg met meer dan 130 km per uur voorbij raast om op tijd te komen voor zijn klus? Je hebt toch geen wetenschappelijk onderzoek nodig om vast te stellen dat onze klusjesman in Kinshasa het milieuvriendelijkst en duurzaamst is?

De man heeft geen speciale werk- of veiligheidsschoenen aan. Hij doet zijn werk op slippers die al heel lang meegaan. Zo te zien is hij gene kleding consument. Werkkleding heeft hij ook al niet net zo min als een helm, het symbool van werklui in de bouw. Is dat bij gebrek aan veiligheidsvoorschriften in zijn land, bij gebrek aan middelen of is zijn werk nooit gevaarlijk? Wie zal het zeggen? Ik vergat het hem te vragen. 

Zijn gereedschapskist is van een verbluffende eenvoud en nog draagbaar ook. Zo een gereedschapskist legt weinig beslag op het milieu en is erg duurzaam. Daar zouden wij nog wat van kunnen leren. Zijn voetafdruk op moeder aarde zal waarschijnlijk veel en veel kleiner zijn dat een voetafdruk van een klusjesman in onze contreien. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten