vrijdag 10 november 2017

DE EENZAAMHEID VAN VLAANDEREN 12

Metro Brussel 2009
De moslims uit Marokko, Turkije en andere landen zullen hoe dan ook in Brussel blijven. 

Zoals overal in de wereld, gaan migranten uit hetzelfde land het liefste bij elkaar wonen. Dat is zo over de hele wereld. In Afrikaanse hoofdsteden en elders in de wereld bestaan wijken met alleen Belgen, Amerikanen en Nederlanders. Bijna alle grote wereldsteden hebben een Chinese wijk, een Italiaanse wijk, een Joodse wijk enz.

Met moslims uit Turkije en Marokko, naar Brussel gehaald als gastarbeiders, is het niet anders. Een van de bekendste moslim wijken van Brussel is Sint-Jans-Molenbeek, kortweg Molenbeek, een aparte gemeente in het Hoofdstedelijk Gewest Brussel. De gemeente Molenbeek telt bijna 100.000 inwoners. 

Het is tragisch voor de vreedzame moslims in Molenbeek maar hun gemeente wordt als gevolg van een reeks aanslagen in Parijs en Brussel sinds kort beschouwd als een centrum van internationaal terrorisme.

Na de aanslagen in Parijs van november 2015 kwam Molenbeek in het nieuws omdat er opvallend vaak een link zou zijn tussen Molenbeek en islamitische terreurdaden. Zeker drie van de acht daders van de aanslagen in Parijs woonden er en Salah Abdeslam werd samen met verscheidene handlangers gearresteerd in Molenbeek na zich vier maanden schuilgehouden te hebben. Daarnaast verbleef ook Ayoub El Khazzani, de schutter in de Thalys op 21 augustus 2015, in Molenbeek net als Mehdi Nemmouche, de vermoedelijke dader van de aanslag op het Joods Museum in Brussel in 2014. Een van de beramers van de aanslagen in Madrid in 2004 kwam eveneens uit Sint-Jans-Molenbeek. Molenbeek is ook een gemeente met een hoog aantal Syriëstrijders.” (Wikipedia) 

Tot overmaat van ramp worden de zelfmoordaanslagen in Parijs in 2016 gevolgd door bloedige zelfmoordaanslagen in de vertrekhal van vliegveld Zaventem en de Brusselse metro ter hoogte van station Maalbeek. Bij deze aanslagen vallen 35 doden en honderden gewonden. 

Natuurlijk kon niemand voorzien dat de onderlinge strijd in het Midden en Verre Oosten zich ooit nog eens langs netwerken van terreur zou verplaatsten naar Brussel en elders in Europa. Maar misschien had het geholpen als men minder onverschillig was geweest voor het feit dat gastarbeiders niet alleen koopwaar van over de grens zijn maar mensen met een eigen taal, cultuur, geloofsbeleving en geestelijke bagage. 


Hoe het nu verder moet met de moslims in Europa, weet eigenlijk niemand. Sommige extreem radicale politieke partijen koesteren de illusie dat de moslims verwijderd moeten worden uit ons midden. Eeen gevaarlijke gedachte die in de Tweede Wereld Oorlog bijna tot uitroeiing van de Europese Joden heeft geleid. Anderen menen dat ze aangepast kunnen worden, geïntegreerd met behulp van allerlei projecten en instellingen. Weer anderen denken dat het een kwestie van tijd zal zijn en dat we er ondertussen maar het beste van moeten maken. 

(verschijnt elke vrijdag)

1 opmerking:

  1. De Vlaams Belang oplossing zal niet helpen. Het gaat niey alleen om aanpassen, maar ook wat doen aan achterstelling op economisch gebied.

    BeantwoordenVerwijderen