vrijdag 1 september 2017

DE EENZAAMHEID VAN VLAANDEREN 2

Het Vlaamse dorp Breendonk (foto 1997) waar de wereldberoemde "Duvel" vandaan komt.
Maar als Vlamingen niet van Brussel houden waarom zetelt het Vlaamse Parlement er dan? Vlaanderen heeft genoeg historische steden die de hoofdstad van hun Gewest kunnen zijn zoals daar zijn Antwerpen, Mechelen, Gent en Leuven. Mechelen, gelegen op slechts een balscheut ver van Brussel is van 1474 tot 1546 zelfs bestuurlijke hoofdstad van de Spaanse Nederlanden. Daarna wordt Brussel opnieuw de hoofdstad van de Spaanse Nederlanden, d.w.z. van de Zuidelijke én de Noordelijke Nederlanden. 

Maar dat is van korte duur. Ongeveer 20 jaar later begint de Tachtigjarige jarige oorlog die ruwweg de Noordelijke Nederlanden van de Zuidelijke Nederlanden scheidt. Met de verraderlijke onthoofding van de graven Egmont en Hoorn in 1568 op de Grote Markt in Brussel denkt koning Filips II dat hij een einde maakt aan de verdeeldheid in zijn eigen hofhouding. Beiden terechtgestelden verzetten zich samen met Willem van Oranje tegen de inquisitie van protestanten. Oranje weet na de terechtstelling waar hij aan toe is. Op zijn koning vertrouwen kan hij niet meer. Hij kan niet anders dan in opstand komen. 

De gevolgen van dit historisch vandalisme van koning Filips II  zijn voor Brussel dramatisch. Goed tachtig jaar oorlog voeren, leidt tot een halvering van het achterland van Brussel en de opkomst van de eeuwige concurrent Amsterdam met een eigen achterland. Eens de hoofdstad van het Rijk van Karel V is  Brussel gedegradeerd tot een buitenpost van Madrid. Het is een provinciestad geworden in een vernield, verdeeld en verweesd Waals en Vlaams achterland. De verfransing van Brussel tweehonderd jaar later komt als een genadeslag voor Brussel. De stad raakt nu ook nog zo goed als vervreemd van Vlaanderen. 

We zijn alweer bijna honderd jaar verder als de Vlamingen Brussel alsnog opeisen als hun politiek-bestuurlijke hoofdstad. Is dat omdat ze de stad willen behouden als een banier van hun taalstrijd, een strijd om de eigen taal en gelijke rechten die na de Eerste Wereldoorlog is begonnen? Is de Tachtigjarige oorlog voor de Vlamingen na 350 jaar nog niet afgelopen? Niemand weet wat het uiteindelijke lot van Brussel zal zijn maar de Vlamingen willen Brussel behouden als een bruggenhoofd in hun strijd.

(verschijnt wekelijks)

1 opmerking:

  1. Het lijkt me vooral een symbool voor de taalstrijd. Met nostalgie zal het weinig hebben te maken.

    BeantwoordenVerwijderen