zaterdag 5 november 2016

KLIMAATSCEPTICUS


Gisteren besloot ik de door de VARA uitgezonden documentaire ‘Klimaatontkenners’ van Gideon Levy te bekijken. Ik ging er eens goed voor zitten. Ik wilde wel eens meer weten over die klimaatontkenners. Zelf heb ook mijn twijfels dus wie weet, leerde ik wat nieuws. Niet dus. Om te beginnen moet de VARA zelf niks hebben van scepsis. Volledig ongepast zo blijkt uit de tekst onder de documentaire: “We volgen de sporen van het geld in de industrie van de klimaatscepsis. Van oliebedrijven die malle wetenschappers betalen, tot de denktanks die de memo's schrijven voor de journalisten van FOX. En tot slot: een federale overheid die wetten aanneemt om klimaat sceptische lessen op school mogelijk te maken.” 

De journalist was zelf natuurlijk ook een klimaatgelovige. Hij was er op gebrand om klimaatongelovigen in de VS te ontmaskeren als leugenaars, verraderlijke lobbyisten in dienst van het Groot Kapitaal (Exxon en andere internationale bedrijfsboeven) of als onnozelaars die niet snappen hoe de wereld in elkaar zit. Jammer want ik schoot er niks mee op.

Wat de documentaire wel duidelijk maakte, was dat in de VS de klimaatkwestie is gepolariseerd langs de lijn Republikeinen-Democraten. Zo zag ik een paar keer Trump onder hoongelach voor eigen publiek, de draak steken met de klimaatgelovigen. Voor Trumpaanhangers wordt de klimaatverandering door “de gecorrumpeerde elite” gebruikt om meer geld en macht naar Washington te halen. De zoveelste poging om vrije burgers te muilkorven. 

De Republikeinse aanhang moet niks hebben van overheidsingrijpen in het vrije leven van de burger. Hun wereld is de liberale wereld van vrijheid blijheid. Een opvatting die op zijn beurt lijkt aan te sluiten bij de opvatting van Christenen die vinden dat de mens niet kan veranderen wat God met ons voor heeft. Daarom zijn ze ook tegen abortus, tegen het homohuwelijk en voor wapens. De eerste twee zijn het kwaad en moeten dus verboden blijven, de derde dient om zich het kwaad van het lijf te houden en moet dus toegestaan worden. Kan het eenvoudiger?

In zo’n gepolariseerd debat werken argumenten al lang niet meer. De documentaire maakte het er dus niet beter op. De polarisatie werd bestendigd. Wat nu? Het klimaat akkoord dat deze dagen in werking treedt als het salomonsoordeel aanvaarden en de klimatologen 100% gelijk geven? Iedereen, doet het, waarom zou ik dan zo nodig blijven twijfelen?

Teksten als in de NRC van Paul Luttikhuis in zijn artikel "Alles moet anders vanaf nu geldt 'Parijs' " wakkeren de twijfel toch weer aan.


"De uitstoot van broeikasgassen tijdens de industriële revolutie begon de aarde pakweg een eeuw geleden op te warmen. Daarmee werd min of meer toevallig een duik in een nieuwe ijstijd voorkomen. Maar nu dreigt volgens de ecoloog het tegenovergestelde, een aarde die in zeer korte tijd te veel opwarmt en in een klimaat terechtkomt dat we miljoenen jaren geleden voor het laatst hadden. „Het is alsof we op een richel staan, met aan weerskanten een diep dal. Naar geen van die twee wil je afglijden”, zegt Scheffer. „De uitdaging is het prachtige, huidige Holoceenklimaat vast te houden.”Mijn huisarts heeft als hobby foto's te maken van de ruimte die hij publiceert 
op onder andere FaceBook. Sinds die tijd ben ik alleen nog maar meer 
onder de indruk geraakt van wat we het Universum noemen. 
Hierboven een door hem geplaatste foto met hieronder de bijbehorende tekst."Het andere deel van het nevelcomplex.Close-up van wat ik het mooiste deel vind 
van de Noord Amerikanevel.Zijn grote muur.Het is maar wat je er in ziet.
Sommigen draaien het op zijn hoofd en zien er dan een vogel in,...
Het zijn gigantische kolossale waterstofnevels waarin zich nieuwe sterren vormen.
Zij zenden infrarood licht uit waardoor we er niks van merken.
Bijna 2000 lichtjaar van ons in de melkweg.
Pracht van licht,schaduw,reflecties,stofwolken die het licht tegenhouden.
(Bewegen niet hoor.Zagen er paar miljoen jaar geleden ook al zo uit.
Sommige mensen denken bij nevels aan vluchtige mist-achtige toestanden)
Ver weg en onvoorstelbaar groot lijkt alles stil te staan,...
Genomen met mijn 12 cm lenzen telescoop.
Tot -20 °C gekoelde camera en enkel infrarood licht doorlatende filter."

Het spijt me, maar het doet me opnieuw denken aan al die vroegere religieuze doemdenkers die de ondergang van de wereld op uur en dag nauwkeurig voorspelden dank zij hun contacten met hogere machten. In plaats van uur en dag gaat het nu om 2 graden en een enkel gas dank zij wetenschappelijke modellen. Onze aardbol maakt deel uit van een een enorm complex en groots Universum waarvan we de omvang en de werking nog maar nauwelijks kennen en begrijpen. Dat geheel zal op dus op hol slaan door een enkel gas en 2 graden opwarming? 

Ik blijf er bij dat ik dit een enorme overschatting van onze kennis  vindt en tegelijkertijd een onderschatting van het Universum en Moeder Aarde. Maar wat moet je met zo een poëtisch besef van Aarde en Ruimlte tegenover het geweld van statistieken en modellen? Er zit niks anders op dan te zwijgen en af te wachten.
2 opmerkingen:

 1. Je moet het groot zien, jongeman.
  Twee graden verschil is niks op de eeuwigheid
  of in het universum,
  daar wordt met miljoenen lichtjaren
  en biljoenen graden gerekend.

  BeantwoordenVerwijderen