maandag 28 november 2016

EEN JAAR FOTOPROJECT #MIJNDORP #LONDERZEEL

Winter romantiek in de Minnestraat, gemeente Londerzeel, 12 feb. 2016


Ik werk nu ruim een jaar aan mijn fotoproject “Mijn Dorp”. Sinds 3 november vorig jaar maak ik regelmatig en systematisch foto’s van wat ik beleef en zie in Groot Londerzeel met zijn kerkdorpen Steenhuffel (het dorp van het biermerk Palm), Malderen en St. Jozef (de geboorteplaats van de Vlaamse schrijver Gerard Walschap). 

Man met hond genaamd Mozart, Londerzeel, 10 jan. 2016


Het project is voor alles een fotografisch project. Dat neemt niet weg dat ik ook met een zekere sociologische of antropologische blik kijk. Maar niet meer dan dat. Het project is niet wetenschappelijke onderbouwd. Je kunt er geen wetenschappelijke publicatie mee maken. Uiteraard wel fotoboeken.

Woonst met aanbouw, Meerstraat, Londerzeel, 10 jan.2016


Het project is een experiment. Ik maak de foto’s uitsluitend met mijn telefoon. De huidige generatie telefoons van Apple hebben camera’s die voldoen aan de basisvoorwaarden van voldoende resolutie, een goede lens met daarbij behorende lichtmeting. De bediening is eenvoudig, net als de opslag van de foto in een zogeheten fotobibliotheek. Er zit zelfs een eenvoudig bewerkinsgprogramma (fotoshop) bij. Dankzij Instagram kun je de foto’s ook meteen publiceren. Instagram zelf heeft ook nog mogelijkheden voor bewerking.

Karter De Polle in de Sneppelaar, Londerzeel, 4 mei 2016


Ik plaats elke dag een foto met de etiketten (tags) #mijndorp #londerzeel en #vlaamsbrabant. De kerkdorpen #sintjozef, #malderen en #steenhuffel hebben ook een etiket. Als algemeen etiket gebruik ik #vlaamsbrabant en #streetphotography. Londerzeel behoort tot Vlaams Brabant dat op zijn beurt deel uitmaakt van het landsdeel Vlaanderen. 

Erfgoed, Molenstraat, Londerzeel, 10 jan. 2016


Straatfotografie is all-round fotografie. Je moet individuele en groepsportretten kunnen maken. Daarvoor is (snel) inzicht in menselijk gedrag nodig, empathie maar vooral ook oprechte belangstelling. Soms ook overtuigingskracht. Maar dat moet je natuurlijk ook weer niet overdrijven. Als mensen niet op de foto willen, willen ze niet. Punt uit. Je moet ook een landschap of een huis, een gebouw of een gebeurtenis kunnen fotograferen. Daar is een zeker oog voor nodig en gevoel voor verhoudingen. Komt het huis in zijn omgeving te staan, op zichzelf of wordt het een detail?

Lola met haar baasje, Londerzeel, 11 maart 2016


Straatfotografie vereist bovendien snelheid en inzicht. Inzicht om de kern van een gebeurtenis of persoon te kunnen vastleggen. Snelheid omdat de omstandigheden vloeiend zijn. Ze veranderen steeds. Daarbij komt ook nog enig fotografisch inzicht zoals lichtval, compositie en standpunt goed van pas. Straatfotografie is een kunst, een ambacht en een stijl.

De jeep en het huis, Zavel, St. Jozef gemeente Londerzeel, 27 maart 2016


Tot slot beschouw ik het project ook als een bewijs dat je niet ver hoeft te reizen om van mensen en de dingen, van het leven zelf te genieten. Het echte leven, goed of slecht, speelt zich vaak bij je thuis om de hoek af. Veel mensen zien dat niet, gewend als ze zijn alles verder weg van huis interessant te vinden. Ze kijken als het ware over hun eigen werkelijkheid heen. Fotografie kan je helpen je ogen daarvoor te openen. 

De rolstoel & de kinderwagen, linksaf verboden-verplicht rechts, 

Jaarmarkt Londerzeel, 26 sept. 2016Tot slot wil ik met zo’n project ook laten zien hoe uniek het leven in een dorp als Londerzeel met omliggende kerkdorpen kan zijn. Het is een leefgemeenschap met zijn eigen taal, zijn gewoonten, zijn hebbelijkheden, verenigingsleven enz. Het verandert bovendien allemaal veel sneller dan je zo op het eerste gezicht denkt. Je hebt net een huis gefotografeerd en het wordt gesloopt. Een braak liggend veld is alweer bebouwd. Een kind aan een beroerde ziekte gestorven, een jong stel begint een winkel. Er is veel meer leven in de brouwerij dan je denkt.

1 opmerking:

  1. Als je systematisch voor langere tijd in je woonplaats fotografeert, zie je inderdaad de veranderingen terug.

    BeantwoordenVerwijderen