zaterdag 26 november 2016

IS TRUMP EEN KLEINE GOEBBELS?


Als President zal Trump zeker proberen de media naar zijn hand te zetten.
Met een charme offensief probeert hij de The New York Times
te veranderen in een "The Donald Trump Times"
(politieke spotprent van petrus)Is Trump een kleine Goebbels? Wie was Goebbels? Dat was de grofgebekte propaganda man van Hitler. Hoofd marketing, zou je kunnen zeggen. Dankzij Goebbels geloofden veel Duitsers in Hitler. Pas toen Duitsland in puin lag, was de droom over. Daarvoor kon hij zo goed als niet stuk, uitzonderingen daargelaten. Vergis je niet. Hitler was democratisch aan de macht gekomen met ongeveer 30% van de stemmen. Maar dankzij Goebbels en het georganiseerde geweld dat ze durfden gebruiken, was de brave Duitser al gauw de gevangenen van Hitler. De Duitsers hadden hun eigen cipier gekozen.

Is dat met Trump ook het geval? Ik denk niet dat hij georganiseerd geweld zal gaan gebruiken zoals de Nazi’s deden maar er helemaal op vertrouwen doe ik ook niet. Hij is bijvoorbeeld net zo grofgebekt als Goebbels. Een andere opvallende vergelijking is dat Trump net als Goebbels niet genoeg kan krijgen van vrouwen. 

Maar het ergste van alles is zijn publieke agressie tegen politieke tegenstanders. Een agressie die in een democratie niet thuis hoort. Wie valt in een beschaafd land zijn politieke tegenstander aan door te dreigen met opsluiting? En dat niet alleen. Het lukte hem ook nog zijn aanhangers massaal publiekelijk te laten roepen “sluit haar op”. Dat was een publieke lynchpartij van zijn politieke tegenstander. Het ergste wat je kunt bedenken in een rechtsstaat.

Vandaag komt hij er mee weg door te roepen dat hij het niet zover zal laten komen. Hij beweert zelfs de Clintons aardig te vinden. Moet ik dat nu ineens geloven? Was dat campagne praat? Ik vertrouw het niet. Iemand die zo openlijk zijn publiek kan opjutten, is volgens mij tot alles in staat. Wie zegt mij dat hij niet al in het geniep bezig is, zijn messen te slijpen voor andere tegenstanders. Clinton is immers al uitgeschakeld?

Net als Goebbels, beseft Trump dat hij de media nodig heeft om het volk op zijn hand te hebben. Daarom is hij bezig met een charme offensief naar de media. Vooral TV en internet zijn belangrijk. Kranten zijn het minst belangrijk. Die zijn er voor de elite. TV en internet, vooral YouTube filmpjes, zijn er voor het gewone volk. Kijk maar eens naar een echte volkse krant als de Telegraaf. De helft van de voorpagina op internet bestaat uit filmpjes. Meestal ook nog onnozele filmpjes om de verveling te verdrijven en geen geestelijke inspanning hoeven te doen.

Dat neemt niet weg dat Trump ook bij de kranten in het gevlei wil komen. Het kan geen kwaad om de harten te winnen van tenminste een deel van de lezende elite. Die kun je straks altijd nog gebruiken om het vijandige deel van de elite weg te zetten. Verdeel en heers. Hij organiseert speciale bijeenkomsten voor krantenjournalisten in zijn Trump tower. Sommige journalisten zullen dat opvatten als een uitgestoken hand. Er zullen er ook zijn die onder de indruk komen van zijn glitter en kitsch rijkdom. Is zijn rijkdom niet een bewijs van zijn gelijk en wie weet superioriteit? Journalisten zijn ook maar mensen.

Om ze nog meer in zijn netten te verstrikken, speelt hij de onschuld zelve. Nee, hij zal de martelmethode ‘waterboarding’ niet gebruiken. Alweer een zucht van verlichting onder de progressieve krantenschrijvers. Het klimaatverdrag zal niet zo maar worden opgezegd, zo schijnt hij ook al gezegd te hebben. Alweer een zucht van opluchting. Tsjonge, Trump valt best mee.

Nee, natuurlijk valt Trump niet mee. Hij is en blijft een verdachte. Hij neemt minimaal afstand van antisemitische volgelingen, van racistische white power groepen en de nazi partij. Hij steunde de complot theorie dat Obama niet in de VS geboren is. Aan alles voel je dat hij nu even zijn ware gezicht verbergt totdat hij straks meer mogelijkheden heeft om de zaken naar zijn hand te zetten. Ik ben benieuwd wanneer de eerste journalist of krant door het Openbaar Ministerie onder zijn presidentschap aangeklaagd zal worden. Dat het gaat gebeuren, staat wel vast.

1 opmerking: