vrijdag 2 september 2016

SORRY

Een digitaal bewerkte pentekening
Het quasi “sorry” van Rutte is schaamteloos maar in plaats van zich te verontschuldigen voor zijn loze beloften ware het beter geweest dat hij zich verontschuldigd had voor zijn gebrek aan politieke ernst en inzicht. Want welke serieuze politicus belooft aan elke werkende mens duizend Euro extra alsof dat de enige prioriteit is in de politiek, zakken vullen van werkende mensen? 

Wat voor een visie steekt achter zo een belofte? Dat een werkende mens meer moet krijgen van de overheid dan een niet werkende? Waar blijft de overheid als het schild voor de zwakkeren en minder bedeelden, waar blijft het besef van sociale verantwoordelijkheid? Het is puur opportunisme om stemmen te winnen, populisme van de hoogste categorie.

Zalig de eenvoudigen van geest die in zo een belofte geloven, een pseudo zekerheid die in de alledaagse werkelijkheid van de politiek geen stand kan houden en ook niet mag houden. In de politiek moet je afwegingen maken van prioriteiten. Daar hoort een loze belofte van 1000 (duizend) Euro extra voor werkenden niet bij. Integendeel, loze beloften schaden het vertrouwen in de politiek en verraden een akelige instrumentele kijk op mens en politiek. Rutte heeft geen visie op mens en samenleving, heeft hij zelf gezegd en dan wil hij toch nog staatsman zijn.

Zijn al even loze belofte dat er geen cent naar de Grieken zou gaan, getuigt al net zo hard van een gebrek aan een visie, in dit geval op de EU. Wilde Rutte echt zo ver gaan om de Grieken uit de EU te werken en zo ja hoe zag hij dan de toekomst van de EU? Had hij daarover nagedacht of kon het hem allemaal niks schelen als hij er maar stemmen mee kon winnen? Ik vrees het laatste dus verkiezingsopportunisme en populisme.

Rutte is een handelsreiziger in waardeloze rommel en dus moet hij zo snel mogelijk uit de Nederlandse politiek samen met zijn vriendjes. Het wordt tijd voor meer visie, inhoud en leiderschap.

1 opmerking: