dinsdag 2 augustus 2016

HET GEDACHTEGOED VAN ABOU JAHJAH

De VPRO interviewer Thomas Erdbrink(links) en Abou Jahjah aan de tafel van
VPRO Zomergasten, 31 juli 2016

De Libanese Belg Abou Jahjah noemde in de VPRO uitzending zomergasten afgelopen zondag Israël “een koloniaal, racistisch project” en dat project moet eerst van tafel alvorens er verder gepraat kan worden, zo begreep ik uit zijn woorden. Voor de goede orde. Hij noemde Israël niet het toevluchtsoord voor een volk dat eeuwen lang wereldwijd vervolgd werd met als droevig hoogtepunt de Holocaust. Voor Aboe is de Holocaust slechts een voetnoot in de geschiedenis, zo maakte ik op uit zijn opmerkingen. 

Hij noemde ook niet de mogelijkheid van een 2 staten oplossing. De oplossing waarnaar momenteel de internationale gemeenschap streeft. Helaas nog steeds zonder weinig resultaat. Aan wie dat ligt? Ik volg hierin de wijze raad van mijn moeder: waar twee vechten, hebben twee schuld. Israël eerbiedigt het oorlogsrecht niet in de bezette gebieden door nederzettingen te blijven bouwen, de Palestijnen blijven er bij dat Israël moet verdwijnen. Een oplossing waar Aboe Jaja zich blijkbaar in kan vinden onder het mom dat het “een koloniaal, racistisch project” zou zijn.

Dat Israël de enige stabiele democratische staat is in een zee van bloed, daar heb ik Aboe niet over horen praten, terwijl hij als voormalig Libanees vluchteling toch als eerste zou moeten signaleren. Libanon is tot op de dag van vandaag een mislukte staat. In dat land heerst de gewapende vrede in plaats van democratie. Er hoeft daar maar een bom te ontploffen en de boel staat weer in vuur en vlam. Geen wonder dat Aboe terug is gekomen naar België. Geen wonder dat je Libanezen tegenkomt in de verste uithoeken van de wereld, tot in een klein West Afrikaans land als bijvoorbeeld Togo toe, waar ze furore maken als een van de slechtste werkgevers daar. Maar dat terzijde. 

Jaja beweerde in het zomeravond programma dat hij de wereld beter wil maken. Als dat zo is, moet hij uitleggen hoe de verdwijning van Israël als “een koloniaal, racistisch project” daaraan bijdraagt. Verdwijnt dan het Syrische bloeddorstige monster Assad en zijn nog bloeddorstigere schepping de Islamitische Staat als sneeuw voor de zon? Nee, natuurlijk niet. Net zo min als het zal helpen om de bloedige aanslagen te stoppen in Irak. Verandert de verdwijning van Israël iets aan de burgeroorlog in Libië? Nee, ook niet.

Hoe zou de in Leuven opgeleide politicoloog een staat als Iran willen typeren? Een islamitisch, racistisch project dat ook moet verdwijnen om de vrede in de Arabische wereld te herstellen? En wat voor een project is de Palestijnse Hamas dat zijn eigen mensen vermoord en martelt en nog nooit het woord democratie in de mond heeft genomen? Waar moeten we met dat project heen? Wat denkt Aboe trouwens van het mislukte project Arabische lente in Egypte? Zou die zonder de aanwezigheid van de staat Israël wel gelukt zijn? De vraag stellen, is hem beantwoorden. 


Volgens Aboe staat de joodse staat de vooruitgang en de vrede in de weg terwijl dat niet waar is. Je reinste anti-semitisme dus. Het zogenaamde Joodse kwaad als de ellende voor de wereld bestempelen. Heel even sprak hij zelfs nog over een joods complot toen het ging over de beveiliging van het Joods Museum in Antwerpen. Volgens hem zweerde N VA  burgemeester Bart de Wever samen met de joden in zijn stad, joden die daar al eeuwen wonen. De interviewer Thomas Erdbrink wist met deze verdachtmaking geen raad. Erg is ook dat de VPRO voor deze provocatie zendtijd heeft geboden. Alweer een jaren zestig symbool van vrijheid en vrijmoedigheid dat in verwarring ten onder gaat.

2 opmerkingen:

  1. Ik heb Abou nergens horen zeggen dat Israël moet verdwijnen en ik heb toch heel goed geluisterd.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hoe moet het koloniale, racistische project dan beëindigd worden?

    BeantwoordenVerwijderen