woensdag 13 juli 2016

3 VROUWEN AAN DE MACHT

Van links naar rechts: Theresa May, sinds vandaag premier van het Verenigd Koninkrijk, 
Angela Merkel, de informele premier van Europa en de Chef van Duitsland 
en Hillary Clinton, de mogelijk aanstaande President van de VS.

Vandaag hebben we uitzicht op 3 vrouwen aan de macht in 3 machtige landen. Van die 3 gaat de Duitse regeringsleider Angela Merkel al een tijdje mee.  Waarschijnlijk krijgt zij vanaf vandaag al te maken met de nieuwe Engelse premier Theresa May. Als alles normaal verloopt bij de verkiezingen in de VS, met Trump weet je het immers maar nooit, zal het machtige Europese vrouwenduo in januari volgend jaar te maken krijgen met Hillary Clinton als de president van het machtigste land in de wereld tot nu toe.

Deze vrouwen bewijzen dat ze in de harde wereld van de politiek, veel harder dan menigeen beseft, hun mannetje staan. Sorry voor de beeldspraak. Ze zijn overeind gebleven in een wereld van politieke spelletjes, intriges, verkeerde keuzes, verdachtmakingen, intimiderende mannen én vrouwen, vrouwvijandige politiekers en zo kun je nog wel een tijdje doorgaan.

Hoe zijn ze overeind kunnen blijven? Dank zij of ondanks hun meisjes opvoeding? Misschien hebben deze 3 meiden in hun kinderjaren een roze slaapkamer gehad en roze kinderkleren met strikjes en balletschoenen? Misschien speelden ze het liefst met poppen? Ik bedoel maar, we weten het niet maar ze zouden wel eens met het verkeerde rolpatroon opgegroeid kunnen zijn, verkeerd volgens veel feministen.

Wat ook opvalt is dat alle 3 de vrouwen normaal getrouwd zijn. Merkel is de enige gescheiden vrouw onder de drie vrouwen maar heeft merkwaardig genoeg de achternaam gehouden van haar eerste man. Waarom zou ze dat gedaan hebben? Een romantisch eerbetoon aan haar eerste grote liefde? Het stel had geen kinderen. Haar tweede man heeft twee volwassen kinderen.

Theresa May is getrouwd maar heeft geen kinderen. Ze kan om medische redenen geen kinderen krijgen, zo lees ik in Wikipedia. Ze zou wel graag kinderen hebben gehad. “You look at families all the time and you see there is something there that you don’t have.” 

We hoeven Wikipedia niet te raadplegen om iets te weten van het gezinsleven van Hillary Clinton. Daar heeft haar man Bill Clinton als voormalig president van de VS wel voor gezorgd tezamen met een preutse meute die smulde van diens affaire met Monica. Een affaire die tot op het bot is uitgebeend door politieke tegenstanders van de Republikeinse partij in de hoop Bill Clinton ten val te brengen. 

Hillary en Bill hebben een dochter. Hillary moet over een enorme geestelijke veerkracht beschikken dat ze niet alleen haar gezinsleven op orde heeft weten te houden maar ook nog eens politiek staande is gebleven op het hoogste niveau. Bij mijn weten heeft ze de zwakheden van haar man nooit gebruikt voor haar politieke carrière en dat maakt haar ijzersterk.


Wat gaan we van deze drie vrouwen in de nabije toekomst merken? Ik heb geen idee, zoals ik dat van mannen ook niet zou hebben. Ik vind het wel leuk dat ze in vrouwvijandige landen steeds meer te maken krijgen met vrouwen en dan denk ik niet alleen aan de Arabische wereld maar ook aan China en Rusland. Met 3 zulke machtige vrouwen wordt de wereldpolitiek waarschijnlijk interessanter maar ik vrees dat ook met vrouwen aan het roer de wereld er niet direct stabieler of vreedzamer op wordt. Daarvoor is de wereldpolitiek te gecompliceerd. 

2 opmerkingen:

  1. Of Theresa een machtige vrouw wordt, moeten we eerst nog maar even afwachten. Niet gezegd dat ze een tweede Thatcher is en het VK zelf zou ook wel eens aan invloed kunnen verliezen op het politieke wereldtoneel na de Brexit.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het kan natuurlijk straks na de Brexit minder machtig worden maar dat weten we nog niet. Voorlopig telt Engeland nog mee op het wereldtoneel.

    BeantwoordenVerwijderen