dinsdag 5 april 2016

DE OUDE BLINDE GITARIST

Picasso, De Oude Blinde Gitarist, Barcelona najaar 1903,
olieverf op hout, 121,3x82,5 cm
Nog maar pas vielen mij de gelijkenissen op tussen het bovenstaande schilderij uit Picasso's blauwe periode (1901-1904), een periode waarin hij vooral ge├»nspireerd werd door arme mensen aan de rand van de samenleving en de foto hieronder. De beide gitaristen zijn oud en blind. Ze hebben hun gitaar op dezelfde manier vast. Ze zijn beiden arm. De beide gitaristen zitten op straat of die van Picasso ook bedelt, is niet zo duidelijk. Ook in kleur vertonen ze een gelijkenis.  De belangrijkste kleuren in beide afbeeldingen zijn blauw en okergeel. 

petrus nelissen, De Oude Blinde Gitarist, Mexico-stad september 1979, ecoline op bariet afgedrukte zwart/wit foto.


Is dat puur toeval of toch niet? Het schilderij van Picasso kende ik in 1979, het jaar waarin de foto gemaakt werd, nog niet. Het grote Picasso boek heb ik pas gekregen van mijn vrouw Diny in 1999 (Pablo Picasso van uitgeverij Taschen). Ik was toen net begonnen met het verven van foto's als een experiment om de uitdrukkingswaarde van een foto te verhogen. Om nog scherper te laten zien wat ik met mijn foto's wilde laten zien. Daardoor had ik opnieuw belangstelling gekregen voor de schilderkunst. 

Ik meen me te herinneren dat ik toen de kleur blauw gebruikte omdat die bijna letterlijk past bij "feeling blue", je triest voelen, verlaten of eenzaam. Misschien dat Picasso hetzelfde gevoel bij deze kleur had. Maar misschien is het puur toeval dat hij juist in zijn blauwe periode, de eerste periode van de vele,  ook de meeste schilderijen met een sociaal thema heeft gemaakt. Daarna lijkt dat thema voor Picasso uitgeput te zijn. 1 opmerking: