maandag 1 februari 2016

CHILLI REIS 19 (Natuurschoon bij Puerto Varas)

Links onze buschauffeur die met zijn volkse grappen de stemming onder onze medereizigers er in probeerde te houden. Lago Llanquihué, 3 december 2014

Het nabij gelegen Puerto Varas aan het Llanquihué meer en de vulkaan Osoro is volgens onze reisgids heel erg de moeite waard vanwege het natuurschoon. Hoewel we slechte ervaringen hebben met dagtrips in een busje met chauffeur en gids, besloten we het er toch nog maar weer eens op te wagen. Wie weet vallen zulke dingen in Chili wel mee. Mexico, het land waar we eerder gedaan een slechte ervaring hebben opgedaan, ligt immers helemaal aan de andere kant van Zuid Amerika en daar woont ook heel ander volk. Maar het viel weer niet mee, zodat er ook nu weer niets anders op zat dan er maar het beste van te maken. We hadden spijt niet gewoon zelf de bus genomen te hebben naar Puerto Varas.

Al onze medereizigers in een bootje waarmee je een tochtje over een stukje van het Llanquihué meer kon maken. 

De reis van Puerto Montt naar Puerto Varas stelt niet veel voor. Een half uurtje, meer niet. Maar als je met een busje gaat moet je nog allerlei mensen oppikken en dat gaat niet zo vlot. Het verkeer is nog wel het minste. Wat tijd kost is het wachten op je medereizigers. Ze blijken nog niet klaar te staan en nog van alles te moeten regelen. Tijdens het busreisje blijkt ook deze gids weer uit te blinken in wetenswaardigheden waar je niks aan hebt. Dat hoort blijkbaar bij gidsen.

Het strand van Puerto Varas. Zoals je aan deze jonge maar moedige bad
gast kunt zien was het water nog koud en het strand dus verlaten.
Puerto Varas, 3 december 2014

Puerto Varas is een echt toeristenstadje met dus vooral winkels, restaurants en hotels. De consumptiemaatschappij bestaat ook al in Chili. Er komen veel gefortuneerde, vooral Noord Amerikaanse reizigers maar het is ook populair bij rugzaktoeristen. Ik lees over “sympathieke hippiemarkten” maar die hebben we niet gezien. Ik wist overigens niet dat er nog hippies waren. Voor de hippiemarkten zijn we waarschijnlijk  nog te vroeg. Het toeristenseizoen begint pas enkele dagen voor Kerstmis. 

Voor thuis een foto van het meer met de indrukwekkende vulkaan Osoro.
Puerto Varas, 3 december 2014

De schrijver van onze reisgids heeft het verder niet zo op rugzaktoeristen. “Voor jonge Chilenen in deze regio is milieubewustzijn geen onbekend woord, wat de plaats bij de internationale, op natuur verzotte klantenkring bijzonder geliefd maakt. Die is namelijk meestal afkomstig uit landen waar de natuur al aanmerkelijk te lijden heeft gehad. In Puerto Varas is het nog mogelijk om, met uitzicht op de Osorno, te dromen van internationale solidariteit”.

Te koop: een door de man zelf gebouwde miniatuurboot met Chileense vlag in top.
Puerto Varas 3 december 2014

Het is waar dat internationale reizigers vaak natuurschoon elders ontdekken die thuis verdwenen is. Ze zouden het thuis ook graag willen hebben maar daar is het te laat voor. Natuurschoon is mooi maar comfort en luxe thuis staan bij de meeste mensen en ook bij deze reizigers hoger aangeschreven. Dat zal ook niet veranderen, ondanks het gepraat over milieubewustzijn en duurzaamheid. De enige echte duurzame oplossing voor behoud van natuur en natuurschoon is minder mensen op de aardbol maar niemand weet hoe je dat moet aanpakken. Misschien dat de natuur daar straks zelf een oplossing voor heeft?

Sommigen wagen zich aan pootje baden in het koude water van het Llanquihué meer
onder het wakende oog van de vulkaan Osoro.
3 december 2014

Internationale solidariteit staat bij mij hoog aangeschreven maar het ziet er naar uit dat die net als natuurschoon minder wordt. Ik dacht altijd dat reizen zou leiden tot meer internationale solidariteit maar het omgekeerde lijkt het geval. Mensen reizen niet uit nieuwsgierigheid naar andere mensen en culturen maar voor hun eigen plezier, om de wereld te zien, jezelf te ontdekken en avonturen mee te maken. Internationale solidariteit is verworden tot een politiek ideologisch paradigma, een lege huls zonder gevolgen.

Zelfportret met Diny met de weerspiegeling van de vulkaan Osoro.
Puerto Varas, 3 december 2014

2 opmerkingen:

  1. Op Ibiza bezocht ik ook eens een hippiemarkt. Spaanstalig fenomeen?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ikweetnie. Het is markt met kraaltjes en spiegeltjes.

    BeantwoordenVerwijderen