dinsdag 19 januari 2016

MIJN DORP LONDERZEEL

Mijn dorp: Voetballertjes van Malderen bij FC St.Jozef. 

Ze hebben gewonnen met 7 -2. 

Londerzeel-St.Jozef, 11nov. Nationale feestdag "Wapenstilstand"


Sinds 3 november vorig jaar plaats ik elke dag op Instagram onder de titel ‘Mijn dorp’ een foto gemaakt in de gemeente Londerzeel. Sinds ik hier woon (1992) heb ik al veel foto’s gemaakt in en om Londerzeel van vooral huizen en andere gebouwen, eerst in zwart/wit met een analoge camera, later in kleur met een digitale camera. Daaruit zijn 2 fotoboeken voortgekomen met als titel “Mijn huis is mijn kasteel” deel I en II (beide gemaakt in 2009). Een exemplaar van elk boek heeft zijn weg gevonden naar de bibliotheek in Londerzeel.

Mijn dorp: Paardenman in de Maldersesteenweg, St.Jozef-Londerzeel, 12 nov. 2015


Ik heb toen ook geprobeerd het Fotomuseum in Antwerpen FOMU te interesseren voor de foto’s maar helaas bleek de serie alleen maar negatieve reacties op te roepen. Alsof ik als Nederlanders er op uit zou zijn om fotografisch de rommelige woningbouw en de wansmaak in Vlaanderen vast te leggen. Een kortzichtige kijk van de toenmalige verantwoordelijken, want van meet af aan heb ik gewerkt in een documentaire stijl waarbij ik sympathie heb voor de wijze waarop de Vlaming zijn woondroom probeert in te vullen.

Mijn dorp: er wordt hard gewerkt aan dringend nieuwe fietspaden in de Blauwen Hoek van Londerzeel, 4 dec. 2015.


Kom daar in Nederland eens om. Daar zie je geen woningen van maar voor het volk. Het ontwerpen en de bouw van woningen is in handen van architecten en andere professionals die weten wat het beste is voor de mensen. Bovendien wordt de architectuur van woningen, zowel binnen als buiten, tot in detail zelfs de kleur van de garagedeur gekeurd door schoonheidscommissies en toezichthouders van allerlei aard. Probeer vooral niks zelf te bedenken want dat wordt nooit goedgekeurd.

Mijn dorp: Jonathan brengt de post rond in Londerzeel. Hij is geboren in Nederland. 

Zijn vader komt uit Congo en werkt in Belgie bij de post. 

Jonathan is nog nooit in Congo geweest. 

Hij gaat liever naar Nederland. 23 dec. 2015


In Vlaanderen daarentegen is het vrijheid, blijheid en daarom zijn woningen fotografisch, sociologisch en dus ook documentair veel interessanter dan in Nederland. Ze zeggen heel wat over de eigenaars en de bouwers. Woningen in Nederland zeggen vooral veel over de heersende smaak onder architecten, ontwerpers en bouwers. 

Mijn dorp: Erkerwoning in de Linde, Londerzeel 20 dec. 2015Maar ik fotografeer niet alleen huizen, gebouwen en straten maar ook mensen. Dat is wel zo leuk want zo krijg je contact met je mededorpelingen. Zo hoor je nog eens wat en krijg je een doorsnee indruk van de bewoners van Londerzeel en wat ze zoal doen. Het is dus een lange termijn fotoreportage. Bij deze blog staan enkele voorbeelden die intussen op Instagram hebben gestaan. In totaal heb ik nu ruim 60 foto’s geplaatst, elke dag een dus. Ik ben van plan er nog een tijd mee door te gaan. 

1 opmerking: