dinsdag 15 september 2015

OP DE FIETS DOOR NEDERLAND 27 (van Soest naar Huizen)

Vuilniswagen in Soest, 22 juli 2014

De dag na de regendag (Deel 26 van 'Op de fiets door Nederland) van Wanneperveen naar Soest, de langste route die we afgelegd hebben, scheen de zon weer volop. We vertrokken op ons gemak dat wil zeggen niet al te vroeg naar Huizen op bezoek bij een bevriend echtpaar. 


Zonnepaneel op drinkbak in de wei, van Soest naar Huizen 22 juli 2014

Nederland is een proper land. De vuilnisophaaldienst is efficiĆ«nt georganiseerd. Dat moet ook wel in een land met gemiddeld 500 bewoners per vierkante kilometer. In het gebied wat we vandaag doorkruisen is de bevolkingsdichtheid zelfs van 1000 tot 2500 per vierkante kilometer. In feite wonen Nederlanders in een verstedelijkt land met hier en daar een groot uitgevallen park met bos, hei of weiden. 


Ponykar met 2 meisjes, tussen Soest en Huizen 22 juli 2014

Nederland is ook een heel vooruitstrevend land, zeker als het om technische dingen gaat. Zelfs een drinkbak voor koeien is met een zonnepaneel uitgerust. We kunnen gerust zijn. Onze boeren zijn heel erg bij de tijd. Dat is in andere Europese landen wel anders! Daar zijn ze vaak nog niet eens aan de ruilverkaveling toegekomen. 


De dorpsstraat met ponyhaar, tussen Soest en Huizen 22 juli 2014

Op het nog niet helemaal verstedelijkte platteland leven mens en dier nog steeds zo goed en zo kwaad als het kan samen. De pony trekt de kar met de twee meisjes. Een vorm van plattelandsromantiek die verwijst naar het verleden. Dat is goed want wie het verleden niet eert, is het heden niet weert.


Het pad naar Huizen, 22 juli 2014
Bovenstaande foto is een prachtig voorbeeld van Nederlands landschapsminimalisme. Waarom zetten we hier niet in bord bij met gegevens over het pad, de weiden en de horizon. Nederland is hier en op veel andere plekken een groot open lucht museum met prachtige kunstwerken.

Grafittikunst op Skatebaan in Huizen, 22 juli 2014

Ook dit is kunst. Straatkunst en dan heb ik het nog niet over de kunstjes die de jongeren hier met hun skaets op de baan maken.


Grafittikunst op Skatebaan in Huizen, 22 juli 2014

De onderste foto doet mij dan weer huiveren. We zitten op een kluitje. Er is nauwelijks nog ruimte om aan te rommelen. Je zit meteen op het erf van je buurman. We krijgen ook nog maar een heel klein beetje zon, ergens hel even in een hoekje. Vooruitgang en welvaart hebben hun prijs: de zonvakantie met het vliegtuig. Maar dat is ook niet alles. Het blijft moeilijk.


Ons plekje in de zon, Huizen 22 juli 2014

1 opmerking:

  1. Als ik tussen Roosendaal en Lage Zwaluwe met de trein reis zie ik vooral veel groen dat geen functie heeft. Geen landbouwgrond, geen bos. Alleen maar gras. Nederland is nog niet helemaal vol.

    BeantwoordenVerwijderen