woensdag 26 augustus 2015

THEMA VAKANTIE IN NEDERLAND

Strand van Harderwijk, Zaterdag 22 augustus 2015

Hoe breng je vakantie in Nederland in beeld? Dat is de opdracht van de NRC fotowedstrijd voor de maand augustus. De foto moet dit jaar én in Nederland gemaakt zijn. Ik zie bij de inzendingen dat niet iedereen zich daar aan houdt. Sommige foto's zijn duidelijk ergens anders in de wereld gemaakt. Aan de inzendingen kun je ook zien dat niet iedereen de opdracht op dezelfde manier uitlegt. Er zijn foto's van honden, poezen en bloemen. Veel foto's zijn van zonsondergangen, strand en zee, veel ook van de Amsterdamse Sail en andere plaatjes van mooie dingen die men op zijn vakantie tegenkomt. 

Ik heb de bovenstaande foto ingezonden vanwege de toch wel merkwaardige vermenging van stad en strand. Het is een echt stadsstrand. Je loopt zo vanuit de binnenstad het strandje op. Op het strand kijk je uit op het water maar ook op het stadscentrum, de terrassen aan de kade en de geparkeerde auto's. 

Nu al weer lang geleden lag Harderwijk gewoon aan zee. In 1932 kwam daar een eind aan met de bouw van de Afsluitdijk. De Zuiderzee werd IJsselmeer. Dat grote meer werd door inpoldering van Flevoland bij Harderwijk een randmeer. 

Het stadsgezicht op Harderwijk, de mensen, het strandje aan het Veluwemeer en de geschiedenis van Harderwijk en de Zuiderzee maken van deze foto een oer-Nederlandse vakantiefoto.


Waar is hij nou?, Nationaal Park De Hoge Veluwe, Vrijdag 21 augustus 2015
De bovenstaande eveneens ingezonden foto (je mag er maximaal 3 insturen en daar houd ik mij aan) verdient misschien niet de titel oer-Nederlands maar dan toch wel die van echt Nederlands want welke Nederlander kent het Nationaal Park de Hoge Veluwe niet? Ik kom er al sinds mijn puberteit en elk jaar ga ik er minstens een keer heen. De combinatie natuur en cultuur met het Kröller Müller Museum is onverslaanbaar. Bovendien ben ik nooit een echt stadsmens geweest. Met de jaren is dat er niet beter op geworden. Het is wel handig om een stad in de buurt te hebben, dat dan weer wel.

De foto is intrigerend. Het landschap straal rust uit, net als de fietsen en de 2 meiden op de achtergrond. De voorgrond daarentegen straalt onrust uit. Een vrouw staat intens te turen in de verte. Waarnaar weten we niet. Het portier aan de rechterkant staat open alsof iemand pardoes is uitgestapt. Dat maakt de foto nog intrigerender. Je kunt er zo een verhaal bij denken.


Schepijs, National Park De Hoge Veluwe, Vrijdag 21 augustus 2015
De ingezonden foto 'Schepijs' hierboven laat zien hoe gezellig druk het is op de Hoge Veluwe tijdens een mooie zomerse dag. De foto laat een warboel aan mensen en fietsen zien gegroepeerd rond een busje dat Italiaans schepijs verkoopt. Een mooie combinatie van chaos en overzichtelijkheid waar we in het dagelijkse leven ook regelmatig mee te maken hebben. Nederland is dank zij zijn mate van ordening altijd overzichtelijk en dat brengt rust, zoals straks ook het fietspad ons de rust van de bossen even verderop zal brengen. Een echte Nederlandse vakantiefoto, zou ik zeggen.

2 opmerkingen:

  1. Ik vind de eerste foto het best bij het thema passen, maar ik zit altijd mis. Let dus vooral niet op mij :-).

    BeantwoordenVerwijderen