vrijdag 29 mei 2015

CHILIREIS 11

Busstation in licht en schaduw, tussen Santaigo en Temuco 27 november 2014
Ons eerste reisdoel op weg naar het zuiden was de provinciestad Temuco, op ongeveer 600 km afstand van Santiago. We reisden overdag in een luxe bus zodat je onderweg een goede indruk krijgt van het land. In een luxe bus is dat overigens geen probleem. De bus stopt onderweg in een aantal kleinere steden en stadjes.

Buitenwijk van een stad, 27 november 2014
 De busstations liggen meestal in de buitenwijk van de stad zodat een stop niet veel tijd kost. De wegen zijn goed bereden maar niet te vergelijken met de drukte van het Europese verkeer. Chili is verkeerstechnisch een verademing. Het roept herinneringen op uit de tijd dat ik voor het eerst auto reed in Nederland.

Busreiziger, 27 november 2014
Chili is vergeleken met andere Latijns Amerikaanse landen een redelijk goed georganiseerd land waar de bussen op tijd lopen, de kaartverkoop overzichtelijk evenals het gedrag van bestuurders en conducteurs. De snelheidsbegrenzer hangt voor in de bus zodat de passagiers er zich op elk moment van kunnen vergewissen dat de bus niet harder rijdt dan de toegestane 100km/uur. tevens wordt aangegeven hoe lang de dienstdoende chauffeur achter het stuur zit. 

Ochtendlicht, Temuco 28 november 2014
Temuco bleek een aardig en rustig provinciestadje te zijn maar ook niet meer dan dat. De omgeving nodigde niet uit tot wandelen of fietsen en na Santiago hadden we het wel even gehad met het stadsleven.

Standbeeld, Temuco 28 november 2014
Het bovenstaande standbeeld in het stadspark van Temuco is enigszins merkwaardig. Een Spaanse soldaat, toch het symbool van verovering denk ik zo, temidden van 2 inheemse mannen en bovenop een inheemse vrouw. De linker man is een krijger, de rechtse man is aan het zaaien en de vrouw boven danst. Is dit een beeld van de verzoening tussen de Spaanse veroveraars en de indianen? 

Straatbeeld Temuco, 28 november 2014
De bovenstaande foto heb ik gemaakt als voorbeeld van de globalisering van de cultuur. Micky ballonnen sieren een staartkarretje met koopwaar. Natuurlijk, ook in zo'n provinciestad als Temuco kijken kinderen naar Disneyfiguren op TV en DVD. 

Kiosk, Temuco 28 november 2014
Een eenvoudige snackbar kiosk op een brede stoep ergens in Temuco. Het heeft iets weg van onze  friettentjes langs de weg in lang vervlogen tijden, toen ik nog jong was.

Douche en Washok tegelijk, Hotel Bayern, Temuco 28 november 2014

1 opmerking: