donderdag 28 mei 2015

THEMA CONTRAST

Art Brussel, 25 april 2015

Trouwe lezers weten dat ik mee doe aan de NRC/NIKON Fotowedstrijd die een jaar lang duurt en elke maand een ander thema heeft. Het thema van deze maand is contrast. Ik heb me in het thema verdiept en ben uiteindelijk uitgekomen op 3 voor inzending geschikte foto's. 

De bovenste foto heb ik als eerste ingestuurd. Een portret van een vrouw gemaakt op de kunstbeurs Art Brussels. Ze was verbaasd dat ik haar vroeg om te poseren maar vond het meteen goed. Ze poseerde op een zo eenvoudige en natuurlijke wijze dat ik meteen wist dat het een goed portret zou worden. Ik plaatste haar iets uit het midden zodat een deel van een kunstwerk in de galerie in de compositie kon worden meegenomen. De beslissing om het zo te doen was intu├»tief. 

Het is meteen ook een zwart/wit contrast portret dank zij haar zwarte kleding, haar prachtige zwarte haar en het zwarte kunstwerk tegen een egaal witte achtergrond. Helaas ben ik in de consternatie en de drukte van de beurs vergeten haar naam te vragen.


Tom, Brussel, 4 april 2015

De foto hierboven is een spontane straatfoto, het soort foto's dat ik graag maak. Toen ik de man zag zitten, ben ik op hem afgestapt en heb gevraagd of ik een foto van hem mocht maken vanwege zijn gelijkenis met de schilder Vincent van Gogh. Hij zei dat zulks wel vaker tegen hem werd gezegd. Zoals je kunt zien, vond hij het prima dat ik een portret van hem maakte. 

In de foto domineert het contrast tussen het rode haar, het witte voorhoofd en de overwegend zwart-grijze tinten van zonnebril,  kleding, de terrasmeubels en het donkere raam. De weerspiegeling in het raam vertelt het verhaal van de straatfoto en de fotograaf. De foto is daarmee meteen ook een portret met een verhaal. 


2 Werelden, Art Brussels, 25 april 2015

De volgende foto is een foto van 2 werelden. De wereld van de 2 lieve jongens die op de foto aan de muur staan en de galeriehouder rechts die verdiept is in de krant. De witte ruimte tussen hen is meteen ook symbolisch voor de afstand tussen hun beider wereld. 
De foto heb ik intu├»tief gemaakt. 


De 2 lieve jongens staan er ondanks hun feestelijke kleding verloren bij tussen de feestversiering. Teleurgesteld in de liefde, wie zal het zeggen. De man rechts leest in afzondering in een veel minder feestelijke hoek de krant en we weten uit ervaring dat het meeste nieuws daarin treurig is en soms zelfs om wanhopig van te worden. 


Volle Maan met Vrachtauto, 's morgens om 4 uur

De foto hierboven is net als alle andere foto's hieronder niet ingezonden. 


Het Gordijn, 5 mei 14 uur 's middags.

De foto hierboven is een toegelicht opname waardoor contrasten header worden.


Bolletjesschoenen, 11 mei om 7 uur 's avonds.

De bovenstaande witte bolletjes op zwart schoenen hebben al contrast van zichzelf. De rode nagels en de lichte achtergrond accentueren de contrasten. 


Zelfportret met Zonnebril, 7 mei om 7 uur 's avonds.

Tot slot nog een selfie waarvan de contrasten met hulp van fotoshop extra hoog zijn opgevoerd zodat er alleen maar wit en zwart overblijven.


1 opmerking:

  1. Ik ga voor de man met de zonnebril, maar op mijn mening moet je niet afgaan :-).

    BeantwoordenVerwijderen