maandag 29 december 2014

OP DE FIETS DOOR NEDERLAND 16 (Nederlandse graslandschappen tussen Veluwezoom en Deventer)

Ouderwets Hooien, tussen de Veluwezoom en Deventer, 19 juli 2014

Geen bijzondere foto maar er staat wel iets op wat je in Nederland zelden of nooit meer ziet, namelijk hooien met hand: met een hooivork het gedroogde gras bij elkaar vegen en daarna op de kar laden. Om het nostalgische plaatje compleet te maken staat op de voorgrond ook nog een keeshond of does. Leuker om te zien en speelser dan de modieuze rashonden die vooral bedoeld zijn om de status van de hondenbezitter te bevestigen.

Het plaatje is niet nostalgisch bedoeld maar om je aan het denken te zetten over de mechanisering van de landbouw, de robotisering van de industrie en de digitalisering van winkel en kantoor. Sommige goeroes beschouwen deze trends als bewijs van vooruitgang en derhalve brengers van het grote geluk. Onzin natuurlijk want aan alles wat mensen verzinnen zitten twee kanten, een goeie en een slechte en helaas overheersen de slechte kanten nogal eens.

Koeien in de schaduw van een boom, tussen de Veluwezoom en Deventer, 19 juli 2014
Een foto van wat een typisch Nederlands landschap heet te zijn en wat het ook is: zo vlak als een pannenkoek, een landweggetje, veel grasweiden, een sloot met een boom en in de verte de boerderijen. Een graslandschap met koeien als een uitgestrekte leegte, meer Nederlands kan een landschap niet zijn. Alleen het mooie en warme weer is voor Nederland uitzonderlijk.

Jongeman met ontbloot bovenlijf drijft de koeien binnen, tussen Veluwezoom en Deventer, 19 juli 2014

Op de foto zie je rechts de jongeman met ontbloot lijf achter de koeien lopen. Hij is bezig een grote kudde de koeien naar binnen te drijven. Platteland romantiek op een zomerse dag. Een typisch Nederlands plaatje: koeien in een uitzonderlijk wijds en vlak graslandschap met bosjes aan de horizon. Alsof de tijd stil staat.


Bouwwerkje langs de weg, tussen Veluwezoom en Deventer, 19 juli 2014
Een graslandschap met een onopvallend kunstwerkje. Je ziet ze niet als je er langs fietst, zo onopvallend zijn dit soort bouwseltjes. Ze staan daar nu eenmaal vanwege een of ander nut en daarom tellen ze niet mee. Geen idee trouwens waar de pijp constructie op het betonnen huisje voor dient.

Scheef kastje, tussen Veluwezoom en Deventer, 19 juli 2014

Een Nederlands graslandschap met een scheef kunstwerkje. Al even onopvallend als al die andere nuttige kunstwerkjes langs de weg. Ook dit bouwseltje telt niet echt mee. Het valt op omdat het scheef staat. Iemand is er ooit met zijn auto tegenaan gereden. De bestuurder zag het in de grote leegte niet.

1 opmerking: