zondag 21 december 2014

CHILIREIS 1: KERST KOMT ERAAN

Gelegenheidskraam met Kerstprullaria. Als het maar licht geeft. Santaigo 11 december 2014

Eind november begin december reisden we in zuidelijke richting door Chili. Bij ons is het dan winter aan het worden, daar begint de zomer. Kerstmis is dan ook de start van het vakantieseizoen, een grote trek van de hoofdstad Santiago naar de buitengebieden. Grootstad Santiago met zijn ruim 6 miljoen inwoners, zowat de helft van de hele Chileense bevolking, is dan net als het Spaanse Madrid in onze zomer te heet. 

Kunstkerstboom in wankel evenwicht tussen 2 banken. Busterminal Puerto Montt 4 december 2014

Onderweg zagen wij de eerste tekenen van Kerstmis: versierde kerstbomen, winkels met de bekende kerstprullaria en natuurlijk volle speelgoedwinkels. Kerst is vooral ene kadootjesfeest voor kinderen. Gelukkig voor ons was het vakantieseizoen nog niet begonnen en konden we dus overal gemakkelijk terecht tegen normale Chileense prijzen.

Het kantoor-kunstkerstboompje, ticket office Puerto Montt 4 december 2014

We reisden per bus kris kras door het land. Dat is wat ons betreft de mooiste manier van reizen. Dan krijg je een indruk van het leven van de gewone Chileen want de meeste Chilenen reizen nu eenmaal per bus. Met een inkomen per hoofd van ruim 7000 Euro is de auto nog geen volksbezit geworden. Daarom tref je in de bus zowat alle lagen van de bevolking aan of je nu een lokale bus neemt, een voor de langere afstand of de héél lange afstand.

De hotellobby kunstkerstboom in Hotel El Candil del Sur, Puerto Montt 4 december 2014
De busdiensten zijn trouwens uitstekend georganiseerd. Elke stad heeft een of meer busterminals waar bijna alle buslijnen aankomen. Chili is een godsgruwelijk uitgerekt land. Van de grens van Peru en Bolivia in het noorden tot aan het zuidpuntje Vuurland is het land 4300 km lang. Dat is ongeveer de afstand van het Noorse Stavanger tot aan het Marokkaanse Marrakech. Er zijn stadsbussen voor grote steden als Santiago, lokale en regionale bussen en lange afstandsbussen die in een ruk duizend of meer kilometer rijden, overdag of 's nachts.

Raam Kerstverlichting in een Russisch aandoend houten huis te Ancud, 6 december 2014

De bussen zijn onderweg heel flexibel. Op het platteland, tussen de dorpen pikken ze overal langs de weg passagiers op. Dat moet wel, want veel mensen wonen te ver van een busterminal of het bekende bushokje. Als die bussen niet zo flexibel waren, zou een groot deel van de bevolking in een sociaal isolement terecht komen. 

Kunstkerstbomen te koop in Castro, de hoofdstad van het eiland Chiloë, 6 december 2014

Ook de lange afstandsbussen nemen mensen onderweg mee. Dat gebeurt wel wat meer gedisciplineerd dat wil zeggen bij daarvoor bestemde halteplaatsen langs de snelweg. Maar ook daar zijn uitzonderingen op. Passagiers kunnen ook verzoeken om op een door hun gekozen plaats afgezet te worden. Ook daarin zijn de busdiensten flexibel. De busdiensten weerspiegelen met hun flexibiliteit het improvisatietalent van het Latijnse continent waar wij met onze bushokjesgeest nog wel wat van zouden kunnen leren.

Kerstmeisje poseert bereidwillig in supermarkt te Ancud, 7 december 2014

De bussen voor de langere reizen zijn zeer comfortabel en rijden heel soepel. Onze ervaring is dat de chauffeurs voorzichtig rijden en zich mede dank zij een GPS controlesysteem nooit harder rijden dan 100 km per uur en de chauffeurs ook nooit te lang achter het stuur zitten. Ze rijden ook nog eens stipt op tijd en zijn niet duur. 

Restaurant in kerstsfeer ergens onderweg bij Ancud, 8 december 2014

Voor de lange afstand kun je kiezen uit een slaapstoel of een semi slaapstoel. Voor onze reizen overdag hebben we gebruik gemaakt van het semi-slaapstoel comfort. Voor de nachtbus kozen we voor de slaapstoel. Ik kan je verzekeren dat het reizen per bus veel en veel comfortabeler is dan per vliegtuig, tenminste als je economy klasse reist.

Postkantoor kunstkerstboom, 9 december 2014


 Kerst is in Chili net als bij ons een commercieel feestje met een religieus tintje of omgekeerd. Het hangt er maar van af hoe je opgevoed bent of wat je belangrijk vindt in je leven. In tegenstelling tot bij ons is Kerstmis in Chili nog geen feest van de overdaad, behalve misschien bij een enkele veelverdiener. 

Busterminal kunstkerstboom met Kerststal in Ancud, 9 december 2014

Tijdens onze inkopen bij supermarkten en mini-mercados hebben we gemerkt dat in Chili, in tegenstelling tot veel andere Latijns Amerikaanse landen , de kredietkaart al aardig ingeburgerd is geraakt. Bij de kassa merk je dat nog niet iedereen weet hoe het werkt maar hij of zij heeft het ondertussen toch maar. Het is duidelijk dat in Chili een consumptieve middenklasse, de basis voor een consumptiemaatschappij als bij ons, in de maak is. Het gaat economisch goed met Chili. Ik lees op onze iPad een economisch bericht waarin vermeld wordt dat Chili behoort tot de 16 top groei landen in de wereld.  

Busterminal kunstkerstboom in Puerto Montt, 9 december 2014

3 opmerkingen: