maandag 31 maart 2014

PUTIN'S LESSEN

Deze foto illustreert nog eens duidelijk dat het De VS en Rusland zijn die beslissen over hoe het nu verder moet met Oekraïne en daarmee impliciet met Europa. 

Voor degenen die het nog niet door hebben toch even melden dat Rusland back in town is en dat de enige overgebleven sheriff de Verenigde Staten zijn. Gisterenavond was er een ontmoeting tussen Ministers van Buitenlandse Zaken Lavrov van Rusland en Kerry van de VS over de crisis in de Oekraïne. Nog een hele eer voor Europa dat Parijs de ontmoetingsplaats had want voor de rest is Europa nergens meer bij betrokken. Ik heb tenminste nergens gelezen dat Timmermans er bij was. Het mag een troost voor Timmertje zijn dat de ministers van de Europese regionale grootmachten Frankrijk, Engeland en Duitsland ook in geen velden of wegen te bekennen waren.

Het lot van Europa wordt beslist door de VS en Rusland. Dat is Putin toch maar mooi gelukt. Hij heeft zijn les getrokken uit de Joegoslavische crisis waarin de NAVO o.l.v. de VS de Servische president Milosevic uit zijn roversnest bombardeerde en na een soort volksopstand de Servische provincie Kosovo onafhankelijk maakte. Wat de NATO kan, kunnen wij ook moet Putin gedacht hebben toen zijn Oekraïense marionet President Janoekovitsj uit de macht werd gezet door een volksopstand. Want voor een volksopstand draait de voormalige KGB'er Putin zijn hand niet om, zo hebben we intussen gezien in de Krim.

Dank zij vadertje Stalin, die zo aardig is geweest om de bewoners van de Krim en de Baltische staten massaal te deporteren, had hij genoeg etnische Russen achter de hand om als vijfde colonne in te zetten, gewapend en al. Om de druk op de ketel te houden roept hij nu dat Rusland zich het recht voorbehoud om de Russische minderheden in de Oekraïne (en wie weet ook de Baltische staten) te beschermen. Voor het gemak noemt hij de nieuwe machthebbers ook maar meteen fascisten. Dat is namelijk altijd al een rechtvaardiging geweest voor Russen om tanks en ander wapentuig te sturen. Denk maar aan de Hongaarse opstand in 1956 of de Praagse lente in 1968.



"Op de Conferentie van Jalta kwamen van 4 tot 11 februari 1945 de drie geallieerde leiders bij elkaar: Roosevelt van de Verenigde Staten, Churchill van het Verenigd Koninkrijk en Stalin van de Sovjet-Unie. De conferentie vond plaats in de badplaats Jalta op de Krim, en wel in het Livadiapaleis. Deze plaats van samenkomst was gekozen nadat Stalin had geweigerd zijn grondgebied te verlaten. De nazi's waren bijna verslagen. Het was de tweede van de drie bijeenkomsten in de oorlog door de Grote Drie.
Deze laatste conferentie tijdens de oorlog in Europa besprak de situatie die zou ontstaan na afloop van deze oorlog. De naoorlogse verhoudingen werden hier dan ook al zichtbaar. Vanzelfsprekend ging het hierbij ook om de afbakening van invloedssferen.(Tekst overgenomen van Wikipedia: Jalta Conferentie)."

Gezien het bovenstaande mag je veronderstellen dat voor Putin, met zijn nostalgie naar de Sovjet Tijd, de Krim wel een bijzondere waarde heeft/ Misschien beschouwt hij de verovering van de Krim wel als een begin van een Nieuwe Sovjet Tijd.


De Russen hebben hun lesje geleerd. Dat Kosovo onafhankelijk werd in plaats van geannexeerd is een voor hen niet ter zake doende detail. Landen die de kant van Europa en de VS kiezen vanwege hun democratische waarden zoals vrijheid van meningsuiting, vrijheid van vereniging, de beginselen van de rechtsstaat enz. zijn in de ogen van Putin ordinaire vazalstaten van het Westen met voorop de VS. Hij kan niet denken in termen van democratie en vrijheid. Hij kan slechts denken in termen van Rusland's macht en alles is daaraan ondergeschikt ook zaken doen. Rusland is niet gebouwd op het vrijheidsideaal van de VS.

Maar maakt dat de Europese zakenlieden maar eens wijs. Die denken dat ze met hun geld in de pocket ook de politiek aankunnen. Ja, in derde wereld landen kan dat soms maar niet in Rusland. Toen Putin zijn eigen zakenlieden vanwege hun politieke ambities met hulp van zijn rechters achter slot en grendel zette, bleven onze zakenlieden ziende blind. Waarom? Geen idee. Ze bleven blind, ook toen Janoekoenovitsj het voorbeeld van Putin volgde en zijn landgenote en voormalige eerste minister Timosjenko voor jaren liet opsluiten. Ze bleven ziende blind of er nu een gasoorlog was met de Oekraïne of de Georgische oorlog. Zaken doen was en bleef het motto met Nederland voorop zoals we tijdens de Olympische Winterspelen in Sotsji nog hebben kunnen zien. Wat waren we trots!

Achteraf kun je je afvragen hoe het toch mogelijk is dat Westerse zakenlieden én politici, en du ook onze Rutte, zich zo verkeken hebben op Putin? De enig voor de hand liggende verklaring is de gretigheid om geld te verdienen en winst te maken. Misschien ook nog het gebrek aan besef dat er nog zoiets als machtspolitiek bestaat gewend als we zijn geraakt aan de Europese overlegtafel en een VS die, als de nood aan de man komt, sinds de Tweede wereldoorlog de kastanjes uit het vuur haalt.

Want waar zijn vandaag de dag Frankrijk en Engeland? Tijdens de Joegoslavië en Libië crisis eisten ze nog een rolletje op voor hun slagschepen en jachtvliegtuigen. Het ziet er naar uit dat Frankrijk sinds de verkiezing van Hollande tot president bezig is definitief de aansluiting met de wereld te verliezen. Zelfs in de EU hangt Frankrijk er sindsdien maar zo'n beetje bij. Duitsland moet het voortouw nemen, meer dan ze gewend is. Gelukkig is Merkel evenwichtig genoeg maar een militaire rol is voor Duitsland als verliezer van de Tweede Wereldoorlog (nog) niet weg gelegd. Engeland weet het ook niet meer sinds de ondergang van de alliantie Bush – Blair in Irak. Nu heeft Engeland nooit echt bij Europa willen horen, maar een rolletje spelen in de NAVO was er toch altijd wel bij. Nu hoor je ook weinig meer van de Britten. Vermoedelijk ook te klein geworden om nog wereldspeler te kunnen zijn zelfs niet meer in het eigen Europa.


Machtspolitiek hangt Europa in de touwen. Putin heeft dat goed gezien. En voorlopig komt Europa daar niet uit dus ziet er niets anders op dan dat het lot van Europa bezegeld gaat worden in Washington en Moskou. Nu maar hopen dat Washington ons goed gezind blijft. In Jalta werd Europa met toestemming van de VS na de Tweede Wereldoorlog nog opgedeeld. Als ik in Midden of Oost Europa zou wonen, zou ik er niet helemaal op gerust zijn maar ook hier aan de Atlantische kust geeft de opkomst van Rusland toch ook geen prettig gevoel. Wat als straks de olie en gaskraan dicht gaat of erger? Zo lang Rusland geen echte democratie is, moeten we het land maar flink op afstand houden als het moet met militaire dreiging.

2 opmerkingen:

  1. Timmermans hoor je niet, omdat Europa een minister voor buitenlandse aangelegenheden heeft: Catherine Ashton. Dat deze dame niet veel potten kan breken, is wat anders. Timmermans moet in elk geval met zijn collega's aan de zijlijn blijven staan.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Jammer voor je Johan maar dat is niet juist. De Europese Raad is en blijft het hoogste orgaaan van de EU. Mevrouw Ashton is een veredelde uitvoeren secretaris voor het buitenland zonder onderhandelingsbevoegdheden. De Europese Raad van Ministers kunnen Ashton wel om een boodschap sturen maar daar zit Lavrov niet op te wachten.

      Verwijderen