dinsdag 18 maart 2014

MISLUKTE GEESTELIJKE OEFENING

Mislukte Geestelijke Oefening
Geestelijke oefeningen kunnen mislukken. Men moet daar niet te licht over denken. Een geestelijk leven komt niet zo maar aanwaaien, ook niet tijdens kunstzinnige vermakelijkheden als een Museumnacht. Wie een geestelijk leven wil, zal zelf de benodigde inspanningen moeten doen. Je kunt het niet lenen en is ook niet te koop. Wel kun je een leraar of meester vragen je op weg te helpen. Zit je geestelijk in de knoei dan kun je om hulp vragen bij een psychiater of psycholoog maar een rondje fietsen in een landelijke omgeving kan ook wel eens helpen. Dat geeft lucht aan lichaam en geest.

Als je hulp nodig hebt, pas dan op voor bedrog. Vertrouw nooit op uiterlijkheden. Dat is maar schijn. Vertrouw nooit op gemakkelijke methoden. Die zijn er niet. Geestelijk leven vereist altijd inspanning. Met luiheid en gemakzucht kom je er niet. Daarmee haal je zelfs niet de fase van een beginner. Alleen zij die zich werkelijk willen inspannen, kunnen een geestelijk leven ontwikkelen.

Voor de ontwikkeling van je geestelijk leven moet je ook een zekere mate van onthechtheid aan de materiële wereld ontwikkelen. Wie bezig is met het verwerven van allerlei bijzaken als de laatste mode, de nieuwste auto of het grootste huis zal nooit tijd en aandacht hebben om een geestelijk leven te ontwikkelen.

Om te onthechten hoef je ook niet gelijk tot het uiterste te gaan. Sommigen hebben daar behoefte aan en worden kluizenaar of kloosterling om zich volledig te wijden aan een geestelijk leven. Maar met minder kom je er ook. Een kwestie van oefenen. Wat helpt is liefde. Een actief liefdesleven met alles erop en er aan, houdt geest én lichaam in vorm. Liefde voor je medemens, de natuur en de wereld in het algemeen kan je helpen je geestelijk leven te verbeteren.

Werk ook regelmatig aan je geestelijk leven. Zie het als een sport die je beoefent om in conditie te blijven. Er zijn veel activiteiten waarmee je je geestelijk leven kunt ontwikkelen. Ik heb al het voorbeeld gegeven van regelmatig een rondje fietsen. Een boek lezen dat ergens over gaat of een film kan je helpen om een innerlijke dialoog te voeren die je geestelijk leven op een hoger plan kan brengen. Kunst (beelden, schilderijen enz.) kijken en beleven kan hetzelfde effect hebben, net als muziek luisteren die ruimte geeft aan de geest. Kortom, er zijn veel methoden om je geest te ontwikkelen.  

2 opmerkingen: