zondag 12 mei 2013

ILLEGALE HUISVROUWEN

Huisvrouw Jet Bussemaker. (Een digitale fotocompositie van Petrus met dank aan Helmut Newton en Stephanie Seymour.

Ik geef het meteen toe. Het is populistisch maar ik wil het toch maar gezegd hebben. Terwijl PvdA leider Samsom zich de blaren op zijn tong praat om zijn achterban te overtuigen dat illegalen heus wel humaan behandeld zullen worden bij strafbaarstelling van illegaliteit, praat PvdA minister Jet Bussemaker de niet genoeg buitenshuis werkende vrouwen een nieuw schuldgevoel aan. Of liever vindt dat hun schuldgevoel over de zorg van hun gezin plaats moet maken voor schuldgevoel over de kosten van de investering die de staat in hen heeft gedaan. Dat is pas humaan.

Waarom wil Busssemaker al die vrouwen aan het werk hebben in plaats van thuis in deeltijd te werken? Uit naastenliefde zodat die vrouwen zich kunnen ontplooien? Ik hoorde haar zoiets zeggen tenminste. Je zult lager opgeleid zijn en helemaal niet vinden dat je je als schoonmaakster of schoenverkoopster buitenshuis kunt ontplooien. Wat dan?

Ik verdenk Bussemaker ervan dat zij vrouwen maant te gaan werken om meer belastinginkomsten te krijgen en op die manier de welvaartsstaat te stutten. Anders wordt die misschien wel onbetaalbaar met al zijn toeslagen, uitkeringen en andere leuke dingen voor de mensen en dat wil Bussemaker natuurlijk niet. Maar willen we dat met zijn allen niet? Gaan we mee in de gekte dat we straks vrouwen uit de Derde Wereld hierheen laten komen om voor een laag loon op onze kinderen te passen en het huishouden te doen? Illegale huisvrouwen liefst, die zijn namelijk nog voordeliger.

Waarom worden vrouwen gemaand te gaan werken als de werkloosheid groeit? Is dat om vrouwen te frustreren want een baan vinden zal moeilijk worden. Of is het de bedoeling om het aanbod van arbeid te vergroten waardoor de prijs, het loon dus lager wordt? Zo wordt Nederland weer lekker concurrerend. Ik zei het al eerder we worden geregeerd door kruideniers of ze nu van links of van rechts komen.

2 opmerkingen:

  1. een andere interpretatie is ook wel mogelijk: in plaats van uit te gaan dat de niet-buitenhuiswerkende vrouwen en de wel buitenhuiswerkende vrouwen per definitie lage lonen ontvangen, zodat ze door derde-wereldvrouwen, waarom geen derderwereldmannen, kunnen worden vervangen, kan je ook uitgaan van de stelling van de minister dat zij vindt dat de lonen voor vrouwen binnen en buitenshuis omhoog moet.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Het zou kunnen maar ik zie toch meer wat in de VS gebeurt: vrouwen werken buitenshuis tegen hogere lonen terwijl (illegale) Latina's het huishouden doen. Ik zie meer Yuppie emancipatie dan emancipatie van de huisvrouw, maar dat is al jaren zo.

    BeantwoordenVerwijderen