dinsdag 19 februari 2013

HULLIE EN WELLIE

HULLIE

Is Nederland een rancuneus land aan het worden? Je krijgt wel de indruk. Maar het kan natuurlijk aan de media liggen. Althans dat vinden vrienden van me. Ze vinden dat Nederlanders heel aardige mensen zijn behalve die in de media. De media-Nederlanders zijn drammers die altijd op zoek zijn naar de schuldigen. De teneur is dat Barbertje moet hangen en zoals dat hoort in Nederland maken we geen verschil. In beginsel kan iedereen hangen, van koning tot zwerver, van burgemeester tot vuilnisman.

Dank zij de media hebben we de laatste jaren heel wat schuldigen leren kennen: Europa, de banken, SNS Reaal, ABN AMRO, ING, RABO, Griekenland, Brussel, Den Haag, Berlusconi, Papandreou,Geert Wilders, De PvdA, Roemer, Amerika, De media, De Chinezen, Rutte, De vakbonden, De ouderen, Bankiers, Speculanten, Vijftig plussers, Werkgevers, Multinationals, Microsoft, Shell, Oliemaatschappijen, De NS, De Walen, Het aardgas, De Euro, De Horeca, Cees Verhoeven, AH, Rijkman Groenink, De mens, Bouwfraude, Talibaan, De Paus, Het koningshuis, De kerk, Israël, Hezbollah, Hamas, Bankgeheim, Hackers, Obama, Bush, Wouter Bos, Balkenende, Woekerhypotheken.

Ondanks de lange lijst aan schuldigen, was ik volgens mijn jongste broer toch een schuldige, misschien wel dé hoofdschuldige, vergeten: dat zijn hullie. Wie is hullie? Hullie is iedereen behalve wellie. Wie zijn wellie? Wellie is een samentrekking van wij en ons samen, zoals hullie een samentrekking is hun en jullie. Hullie is Noord Brabants, tenminste ik ken het uit Oss. Wellie is Vlaams Brabants, althans ik ken het uit Londerzeel. Brabanders hebben dus hun eigen woord voor schuldigen en onschuldigen.

Het is heel natuurlijk (menselijk) dat iemand de schuld moet hebben van de ellende. Vroeger waren dat het kapitalisme, het imperialisme en het neo-kolonialisme. Maar wie zijn dat? Met het neo-liberalisme en de globalisering hebben wellie de individuele verantwoordelijkheid van hullie ontdekt.

Hullie zijn de schuldigen. Wellie zijn de slachtoffers. Zo simpel is het. Daarom willen wellie schadevergoeding van hullie. Hullie moeten betalen. Dan beseffen hullie tenminste wat hullie wellie hebben aangedaan. Wellie krijgen het druk om hullie voor de rechter te slepen. Is het niet goedschiks dan kwaadschiks maar wellie zullen hullie het vel over de neus trekken.

Er is ook nog een “zullie”, “zellie”, gellie en gulle maar die bewaren we voor een andere keer.

3 opmerkingen:

  1. Dus daar heeft Johan Cruyff de mosterd vandaan gehaald met zijn 'hunnie'.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hunnie ken ik niet maar het vertoont verwantschap met hullie. Zou het een Amsterdamse verbastering van een oorspronkelijk Antwerps woord. Per slot van rekening is Amterdam mede groot geworden door de komst van Antwerpse migranten.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Gezien de torenhoge staatsschulden zijn het uiteindelijk de burgers die met die schuld zijn opgezadeld. Dan dat ook weer wel.

    BeantwoordenVerwijderen