woensdag 12 december 2012

AMSTERDAM

Gelukkig is er nog altijd Rembrandt om Amsterdam aan te prijzen als de stad van de creatievelingen. 

Mijn lijfblad is nog maar net naar Amsterdam verhuisd of ik stuit al op een lange lofzang op die stad. Ik vroeg me al af waarom de krant zo nodig moest verhuizen van Rotterdam naar Amsterdam? Gelukkige helpen mij 2 wakkere NRC verslaggevers op weg. Het is van oudsher de mediastad, maar ook de filmstad (filmstad? In Nederland?), de boekenstad (zeker omdat de schrijver H.M. er tot zijn dood gewoond heeft?) en reclamestad. Dat laatste zou zeker kunnen want trendy humbug en gevoelige modieusheid past wel bij Amsterdam.

Ik lees ook nog dat Amsterdam steeds meer een televisiestad wordt. De AVRO gaat zomaar een filiaal openen in het Vondelpark. SBS 6, Net 5 en Veronica moesten van begin af aan niks hebben van het buitenplaatsje Hilversum en vestigden zich in A. Powned en WNL zijn meteen in Amsterdam begonnen. En als klap op de vuurpijl zitten ook Endemol, IDTV en Eyeworks in Amsterdam. Stuk voor stuk grote aanwinsten voor onze Nederlandse kijk en luistercultuur.

Een mooi voorbeeld waartoe creativiteit kan leiden.
Die culturele mammoeten willen zo graag naar Amsterdam omdat “de creatieve klasse van Nederland goeddeels in Amsterdam woont”. Als bewijs wordt de eindredacteur van P&W geciteerd. “Toen we begonnen met het programma, in de Plantage bij Artis, was dat onze eerste eis: het moet in Amsterdam zijn.Hier wonen de meeste van onze gasten. Die willen gewoon met de fiets kunnen komen.” Waar een andere creatieveling bij wijze van voorbeeld aan toevoegt “Van Mierlo woonde om de hoek. Die kon je altijd vragen: doe eens iets leuks.”

Nadere toelichting is overbodig. Amsterdam de stad van de creatievelingen die altijd iets leuks kunnen doen. Bovendien blijkt de stad ook een goede leverancier van het dagelijks benodigde studiopubliek. Aapjes praten, aapjes komen kijken. En oh ja, er dreigt een nadeel. “Je moet wel uitkijken dat je programma niet te Amsterdams wordt.”. Laat dat meteen een waarschuwing zijn voor de NRC. Ze zijn al aardig bezig te verAmsterdamsen met hun overbodige, pijn aan je ogen doende, inhoudsloze zaterdagbijlage Luxe. Ik heb geen hekel aan luxe, iedereen moet zelf weten waar hij zijn leven aan besteed maar ik hoef er niks over te weten. Zulke onderwerpen laat ik liever over aan Linda, Huppel en Hoela.

Creatievelingen komen graag op de fiets.
Amsterdam is al lang niet meer de stad der steden. Veel te veel lawaai met ook nog eens goedkope winkelstraten als de Kalverstraat of een PC Hooftstraat waar pseudo rijkdom pompeus wordt geëtaleerd. Het zou een kunststad kunnen zijn met zijn musea maar het Stedelijk is aan de buitenkant volledig verpest, het Van Gogh is een toeristenval en het Rijks moet je nog maar afwachten. In de galeries blijft zo'n beetje alles bij hetzelfde. Zien en gezien worden daar draait het om. En dan nog de fietsen. Overal liggen roestende, half of helemaal kapotte fietsen. Ze hangen lusteloos geketend aan palen, liggen lam geslagen op de grond of liggen als oud ijzer op elkaar. Zo te zien niet meteen een stad van creatievelingen. Maar wie weet, wat niet is kan nog komen.

Gelezen:NRC Handelsblad van 11 december j.l. 'TV-bedrijven lonken naar Amsterdam' van de redacteuren Jan-Willem Hordijk en Wilfred Takken.

6 opmerkingen:

  1. Mij krijg je voor geen goud geld in Amsterdam. Ik kan in veel plaatsen wonen in Nederland als het weer moet, maar A'dam: no way!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ZJA
    Zeker niet als je in Antwerpen heb gewoond.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Voor de verhuizing moest de NRC meer dan 8 miljoen lenen. Het is ze heel wat waard blijkbaar.
    Gaat de naam van de krant binnenkort omgedoopt worden in NAC?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @AadVerbaast
    8 miljoen geleend geld, toe maar. Ik dacht dat Vermeersch verstandiger was. Abonneeprijs moet straks zeker weer omhoog?

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Lekker scherp gobserveerd en verwoord...wist niet van NRC´s verhuizing..Amsterdam was leuk ooit en is voor het gros van de Spanjaarden nog steeds een hebbestad...het eerste waar ze met je over beginnen ANSTERDAM de M hanteren ze niet..
    18 graden groet uit Almeria..

    BeantwoordenVerwijderen