dinsdag 26 juni 2012

VEILING VAN DE KAN VAN VAN GOGH


Petrus, De kan van Van Gogh, 2009, acryl op paneel (70 x 61 cm)


Dit is de tweede maal dat ik op internet een schilderij ter veiling aanbied. De titel geeft al aan dat het schilderij geïnspireerd is op een schilderij van Vincent van Gogh. Het is een stilleven van hem dat ik voor het eerst zag op de tentoonstelling  ‘Musée Imaginaire’, de keuze van Vincent' in het Van Gogh Museum in 2003 te Amsterdam.


Vincent van Gogh, Stilleven met Koffiepot, 1888, privé collectie. Afgebeeld in 'Van Goghs Musée Imaginaire, de keuze van Vincent' een uitgave van het Van Gogh Museum, Amsterdam 2003, blz.42.

Het schilderij ‘Stilleven met een koffiepot’ dateert van 1888,twee jaar voor zijn dood. Je kunt zien dat Van Gogh vorm, volume, kleur, perspectief en compositie schilderkunstig volledig beheerst. Zijn penselen zijn toverstokjes waarmee alles kan wat hij in zijn hoofd heeft. 

Het thema van de tafel met sinaasappelen, citroenen, borden, schalen  en andere vormen is klassiek (Cezanne en Bernard). De kleuren zijn niet ‘uitgelaten’ zoals we gewend zijn bij Van Gogh in zijn Zuid Franse jaren. Vermoedelijk gaat het om een studie van vooral kleuren, Van Goghs schilderkunstige hoofdthema, met zwart als centrale kleur.

Het schilderij  dat ik ter veiling aanbied is eveneens een studie in vooral vorm en kleur. Een koele kan tussen warme kleuren met de grootst mogelijke eenvoud geschilderd. Dat laatste thema – eenvoud – is ook heel kenmerkend voor het werk van Vincent van Gogh.

Iedereen die een bod wil doen van 50€ of hoger kan mij een email sturen. Zodra er een bod is gedaan, zal ik dat melden in de rechterkolom van deze blog. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten