woensdag 16 mei 2012

TIMING TOFIK DIBI VERKEERD


Helaas Tofik je timing is verkeerd ondanks die goed bedoelde roos. Volgende keer beter.

Ik heb het niet zo op Groen Links. Nooit gehad, ook niet met zijn voorgangers. Hoewel de helft van mijn generatie lid werd van de CPN, heeft die partij mij nooit kunnen bekoren met zijn autoritaire, hiërarchische structuur en benepen ideologie. Ik heb als student een keertje bij gemeenteraadsverkiezingen in Nijmegen op de PSP gestemd. Ik was toen fel tegen de oorlog in Vietnam en de PSP leek me de enige echte vredespartij. Ik weet nog dat ik teleurgesteld was in het verkiezingsresultaat. Later ontdekte ik dat het vooral een studentenpartij was. Goed om ervaring op te doen in politieke, ideologische en partijscholing.

Het dichtst stond ik, komende uit een KVP nest, bij de PPR, de linkervleugel van KVP en andere Christelijke partijen. Medestudenten die bij de PPR zaten, vond ik dan wel weer te wollig. Uiteindelijk werd na veel aarzelen de PvdA mijn persoonlijke doorbraak. Voor een tijd want ik knapte uiteindelijk af op het geïnstitutionaliseerde wantrouwen, de drammerigheid en arrogantie. De nestgeur van die partij stond te ver af van mijn katholieke achtergrond met zijn barokke wondere wereld van heiligen en martelaren, helden en verraders, rituelen en symbolen, liederen en kerkmuziek.

Maar Jolanda Sap kan wel een potje bij me breken. Ze durft grensoverschrijdend te denken, streeft er naar om haar idealen in de praktijk te brengen en is er daarom niet vies van om verantwoordelijkheid te nemen en vuile handen aan de macht te maken. De schijnheiligen, de farizeeërs in en buiten haar partij krijgen daar ideologische uitslag van (ze is niet links genoeg, heet dat) maar daar trekt ze zich niks van aan. Sterke politica dus. Gelukkig kreeg ze met het lenteakkoord een tweede kans om dat te bewijzen en nu werd dat ook door haar partijgenoten en kiezers gezien en begrepen.

Je zou denken dat ze daar bij GL dus erg gelukkig mee zijn. Zo niet Tofik Dibi. Hij vindt dat ze het niet goed genoeg doet. Hij kan het beter, vind hij. Niet dus, want zijn timing is volledig verkeerd. Een politicus moet net als een goeie humorist een goeie timing hebben anders valt de zaal stil. Als ik zo de kranten lees, heeft hij als durfal wel een zekere sympathie maar is men het er ook over eens dat hij onnodig verwarring zaait, zichzelf overschat en de zware job van partijleider (nog) niet aankan. We zullen zien.

4 opmerkingen:

  1. Zijn argumentatie snijdt zeker hout, maar zijn uitvoering is geen garantie op succes.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ZJA

    Hij is veels te moeilijk voor de kiezer van alledag. Ik zag hem vandaag nog even bij een vijandige interviewer (deugt niet) praten over kostenreductie en gedachtegoed van Pimmetje F.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @P: hoewel ik uit een heel anders nest kom dan jij – niet uit het meer bourgondische zuid Nederland met een wat barokke wereld vol rituelen en symbolen, liederen en kerkmuziek – maar integendeel uit een meer calvinistisch socialistisch nest wars van al dat soort zaken – merk ik dat we politiek wel synchroon lopen. Ook bij mij kan Jolanda Sap een potje breken. Dit ondanks dat het stemmen op GL bij mij de koude rillengen over de rug doet lopen en ik vermoedelijk dus nooit zo ver zal komen.

    Overigens hebben de PPR en PSP bij mij nooit een warm gevoel los gemaakt. Dit ondanks mijn betrokkenheid bij verschillende vredesdemonstraties eind jaren ’60, begin jaren ’70.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. @jack pastoor

    Nee, zo ver al het bij mij ook niet komen met GL. Maar waar wel is elke keer weer de vraag.

    BeantwoordenVerwijderen