dinsdag 15 mei 2012

DE OPHOKFLAT OF HOE NATUURORGANISATIES DE TOEKOMST VAN NEDERLAND ZIEN






De tien toekomstwensen van de natuurorganisaties op een rij.

1. Nieuwe Natuurwet
De nieuwe wet moet verzekeren dat Nederland zorgvuldig omgaat met waardevolle natuurgebieden en landschappen. Een duidelijke begrenzing van stad en land voorkomt verdere versnippering.

2. Bescherm plant- en diersoorten
De Nederlandse natuur kent een enorme rijkdom aan plant- en diersoorten van nationaal en internationaal belang. De moeten volgens internationale verdragen actief worden beschermd.

3. Verbind natuurgebieden
Planten en dieren moeten zich in Nederland kunnen verspreiden. Het realiseren van een Ecologische Hoofdstructuur (728.500 hectare) heeft de hoogste prioriteit.

4. Bescherm waternatuur
Nederland heeft met de Noordzee, de Waddenzee, het IJsselmeer en de Zeeuwse Delta unieke natuur van mondiaal belang in huis, die zeer kwetsbaar is. Daarom moet het menselijk gebruik van deze gebieden volledig duurzaam worden. Delen van de Noordzee moeten worden gesloten voor visserij.

5. Breng de natuur van het boerenland terug
Door de intensivering van de landbouw is het Nederlandse platteland eentonig geworden. Het boerenland moet weer natuurlijker worden.

7. Bescherm de tropische natuur
De natuur van de Nederlands-Caribische eilanden Saba, Sint Eustatius en Bonaire kent veel unieke en onvervangbare soorten planten, dieren en ecosystemen. Nederland is volgens verdragen verantwoordelijk voor bescherming van deze natuur.

8. Stop de plezierjacht
Het doden van dieren is in beginsel niet toegestaan. Doden vindt alleen nog plaats bij risico’s voor de (lucht)verkeersveiligheid en volksgezondheid. Schaf de wildlijst af.

9. Vergroen de stad
De meeste Nederlanders wonen in een stedelijke omgeving. Natuur in de stad beschermt ze tegen warmte en fijnstof, helpt als waterberging en verbetert de kwaliteit van leven. Daarom moeten steden voldoende groene ruimte scheppen.

10. Geef kind recht op natuur
Kinderen moeten kunnen ervaren hoe leuk en waardevol natuur kan zijn. Natuureducatie en goed bereikbare natuur zijn van groot belang.



Met dank aan Dagblad Trouw, 14 mei 2012

3 opmerkingen:

  1. ik snap deze associatie van je niet, die ophokflat dus. Meer groen in steden kan je bijvoorbeeld realiseren door verticale tuinen te maken (groen aan de gevels), of stadslandbouw kan je maken in leegstaande kantoren etc etc.
    Tot op heden wordt altijd veel groen in de stad opgeofferd aan woningbouw, of kantoren/bedrijven.
    Over het algemeen komt uit onderzoek naar voren dat groen in de buurt positieve effecten heeft tav de volksgezondheid. mensen willen bovendien graag recreëren in gebieden niet te ver weg gelegen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik snap het ook niet. In natuurgebieden, de Veluwe bijvoorbeeld, wonen geen mensen dus daar kun je de natuur goed haar gang laten gaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Helena en ZJA

    Groen in de steden, parken en tuinen enz. is natuurlijk prima.

    Punt 1. Ophokken dus en de rest natuur.
    Punt2. Ophokken om de natuur te beschermen.
    Punt 3. Ophokken zodat planten en dieren zich kunnen verspreiden.
    Punt4. Ophokken ten behoeve van de unieke natuur.
    Punt5. Ophokken van de boeren ten behoeve van de natuur.

    Nederland is een onnatuurlijk land met 16 miljoen inwoners. Daar kun je geen "natuur" terugbrengen zonder dat er minder mensen wonen en werken. Wel parken en tuinen enz. maar dat is natuurlijk ook onnatuurlijk volgens de natuurorganisaties.

    BeantwoordenVerwijderen