donderdag 10 mei 2012

MISTER EUROPA HERMAN VAN ROMPUY


Links Voorzitter van de Europese Raad Herman van Rompuy die luistert naar een vraag van het CDA Europarlementslid Wim van de Camp.

Dankzij CDA afdeling Brussel/Luxemburg kon ik vanmiddag aanschuiven aan een lunch waar Mister Europa Herman van Rompuy, voorzitter van de Raad van Europa, zou spreken. Een informele bijeenkomst. Een bijeenkomst onder ons zoals de inleider opmerkte. Van Rompuy is welbespraakt met charme, wijsheid en humor en ligt prettig in het gehoor. Als een van de hoogst geplaatste politici van Europa weegt en wikt hij uiteraard zijn woorden echter zonder oppervlakkig of nikszeggend te worden.

Hij erkende de ernst van het Griekse drama. Niemand weet hoe dit gaat aflopen. Men blijft hopen dat de gematigde Griekse politieke krachten elkaar uiteindelijk zullen weten te vinden. Dat de Grieken radicaal gestemd hadden, hoe vervelend ook voor de Eurozone, kon hij ook wel begrijpen. Immers in Noord Europa hebben we het over een beetje minder meer, er zit nog groei in het vat. In Griekenland zijn de lonen daarentegen met 20% of meer gedaald en dat is dus heel andere koek.

Van Rompuy sprak geruststellende woorden over de regeringswisseling in Frankrijk. Hij kan het weten want hij was al bij Hollande op bezoek geweest. Het aantreden van de socialist Hollande tot president van Frankrijk is minder bedreigend dan het Griekse drama waarvan de uitkomst immers onzeker is. Europa kan goed leven met de vraag van Hollande om naast besparingen (hij tornt niet aan de 3% regel) meer aandacht aan economische groei te besteden. Daar is men trouwens binnen de Europese commissie al een tijdje mee bezig. Politiek is dus de kou al uit de lucht, zo begrijp ik. De vraag is in welke vorm dat voornemen tot economische groei gekoppeld zal worden aan het akkoord over de strenge begrotingsregels. Dat is meer een juridische kwestie die men aan de Europese Commissie kan overlaten, aldus van Rompuy.

Uit de woorden van Van Rompuy maakte ik op dat de norm van maximaal 3% tekort in het nationale budget een harde voorwaarde is vooral bedoeld om te komen tot het zo gewenste begrotingsevenwicht in alle landen van de Eurozone. Maar er valt natuurijk te praten over de weg daar naar toe. Kortom er is ruimte voor politieke onderhandelingen. Er is lucht maar dan alleen als er ademnood is. Hij grapte dat Nederland er dus niet voor in aanmerking zal komen.

Over de vraag of Eurobonds niet de oplossing zijn voor het renterpobleem van landen als bv. Italië en nu Spanje antwoordde van Rompuy dat die op de korte termijn niet mogelijk zijn. Wel voorziet hij Eurobonds voor de langere termijn, zoals per slot van rekening ook aan de komst van de Euro een lange tijd van voorbereiding is vooraf gegaan. Tot slot wees hij er een vragensteller op dat alleen al het feit dat men in Europa samenwerkt al een waarde op zich heeft, los van de noodzaak om in de wereld de gezamenlijke belangen te behartigen.

5 opmerkingen:

  1. Feitelijk dus geen nieuws onder de Europese zon. Zien of zijn optimisme uitkomt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. @ZJA
    Thuis blijven was ook goed geweest?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. 'op de vraag of eurobonds niet de oplossing zijn'... wat zijn eurobonds?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. VAn Rompuy moet zich gaan inzetten om de EU structureel te hervormen.
    Vr. grt. King Billy.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @jankosenbrink

    Eurobonds zijn Obligaties uitgegeven door de Europese Centrale Bank.
    Excuus voor late reactie.

    @koningbilly

    Welke richting? Meer of minder Europa?

    BeantwoordenVerwijderen