maandag 19 maart 2012

LULLIG MONUMENTJE

Fotomontage van Manneke Pis.
 Ik ken geen lulliger monumentje dan het Brusselse Manneke Pis. Het beeldje zelf stelt niks voor. Het is nog geen 60 cm hoog. Het monument van Belgische blauwe steen (ook wel ardeense steen) waar hij op staat is een stuk groter. Van daarboven pist hij een lullig straaltje. Als fontein stelt het dus ook al niks voor. Het geheel ligt achter een manshoog hek zodat je geen overzicht krijgt van het monument zelf.

De omgeving is al even niksig. Aan het hek hangen lelijke informatieborden, aan de zijkanten staan bakken met verlepte bloemen en achter een van de pilaren steekt een trap uit die aan een ketting ligt. Blijkbaar wordt die af en toe gebruikt om het beeldje schoon te maken. 

Fotomontage van toeristen bij Manneke Pis.
Het geheel staat ingeklemd tussen twee zijmuren van huizen op de hoek van de Stoof - en de Eikstraat. De verf bladdert van de muren. Wat straatborden en een knalgroene vuilbak ontsieren de omgeving nog eens extra.

Toch staan er altijd groepen toeristen die poseren voor het pissende manneke. Toeristisch is het beeldje dan ook een groot success. Het is een absurdistisch geval dat aansluit bij het Belgisch absurdisme van kunstenaars als de Brusselse schilder René Margritte, de Belgische dichter en beeldend kunstenaar Marcel Broodthaers, de komiek Urbanus van Anus en de striptekenaar Kamagurka.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten