zondag 18 december 2011

MIJN KERST EN NIEUWJAARSWENS: DE KERSTSTAL ALS BEELDMERK

Petrus, De Kerststal, acryl en potlood op papier (55 x 73 cm). 
Het Christelijke beeldmerk van de Kerststal houdt al eeuwen lang stand. Op de eerste plaats vanwege de krachtige boodschap die er vanuit gaat maar ook vanwege de voortdurende aanpassingen van dit beeldmerk aan de tijd.
 
Ook al ben je niet Christelijk dan zul je toch moeten toegeven dat de kerststal met de pas geboren Jezus als de zoon van god, zijn moeder Maria en adoptievader Jozef een beldmerk is waar geen reclamemaker of bedenker van TV formatten (wat een k-woord) tegenop kan. Het lijkt zo eenvoudig maar verzin het maar eens.

Een pas geboren kind is normaal gesproken voor iedereen een teken van een nieuw en hoopvol begin. De Christelijke idee van een pas geboren zoon van god sluit dus perfect aan bij deze algemeen menselijke ervaring. De geboorte van Jezus is een bevestiging van de kern van het Christelijk geloof dat met de geboorte van zijn zoon, god zich houdt aan zijn belofte om de mensen een nieuw begin te geven, een bevrijding uit het rijk van de duisternis. Geestelijk wel te verstaan. Later zal Jezus voor alle zekerheid nog zeggen dat zijn rijk niet van deze wereld is.

Wat is een beter moment om te benadrukken dat Jezus de brenger van het licht in de duisternis is dan zijn geboorte te doen plaatsvinden in de maand december, de maand waarin de winterse duisternis en koude onze hoop op meer warmte en licht dreigt te ontnemen? De Christelijke reclamemakers hebben daar dus goed over nagedacht. De geboorte van de zoon van god zogezegd als remedie tegen een algemeen menselijke winterse depressie.

De Christelijke reclamemakers zijn daarbij ook nog zo slim geweest om te benadrukken dat ook al is Jezus de zoon van god hij zich er niet voor schaamt in armoedige omstandigheden geboren te worden, namelijk in een stal bij een os en een ezel en vergezeld van armoedzaaiers als herders en ander nachtelijk gespuis. Jezus wordt niet geboren als zoon van rijke maar van arme ouders.

Dat hij in zulke armoedige omstandigheden wordt geboren, komt ook omdat er geen plaats meer was in de herberg voor zijn ouders. De boodschap is duidelijk. De wereld zat niet te wachten op de geboorte van Jezus als de zoon van god.

Dat dit Christelijke beeldmerk al tweeduizend jaar overeind staat, bewijst dat het een ijzersterk concept is waar elke concurrent het tegen moet afleggen. Het zou me niks verbazen als het beeldmerk daarom nog eens tweeduizend jaar overleeft. Ondertussen is het de moeite waard om in onze Europese musea te bekijken hoe het dit beeldmerk door de eeuwen heen vergaan is.

Hoe dan ook, prettige kerstdagen en een gelukkig en gezond 2012!




9 opmerkingen:

  1. Heel erg goed.
    Abstractie als remedie tegen sentimentalisering.

    Uitstekend!!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Petrus is een aanwijzing, hij was apostel, van de sleutel van de hemelpoort en van de flauwe grappen. Ik weet even niet waar hij op rij zat in de volgorde, het lijkt me niet een van de eerste. Simon lijkt me een van de eerste of was dat de tweede.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. @Maria Trepp
    Waarvoor dank.

    @Anoniem zei.
    Ik heb nog geen enkele grap van je gelezen of gezien. Komt er nog wat van?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. ...ik wens iedereen het tienvoudige van hetgeen ze mij toewensen....
    PHM van de Kletersteeg

    BeantwoordenVerwijderen
  5. @kletersteeg
    Das mooi van je maar ik heb al vroeg geleerd dat geluk een kan is die je tot rand kunt vullen. De rest gaat over de rand.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Geboren in een beestenbende. Een duidelijk signaal. Is sindsdien niet veel beter geworden.

    Ook mooie dagen toegewenst. En alle dagen er na.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Jij ook de beste wensen. De keuze voor midwinter als geboortemoment lag voor de hand, de Germanen vierden al eeuwen op dat tijdstip hun midwinterfeesten. Ook wel bekend als zonnenwende, of joel. Kerstmis is daar de gekerstende vorm van...;o)

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Het zou een heel ander verhaal zijn geworden, was hij in de zomer geboren. Jij ook de beste wensen.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. @aadverbaast
    Het signaal is over gekomen.
    Dank voor de wensen.

    @de Stripman
    Zo zie je maar weer de ene cultuur bouwt op de ander voort. Mooi.

    @Johan
    Jaja, maar dats is nu net niet het geval.
    Dank voor je wensen.

    BeantwoordenVerwijderen