dinsdag 15 april 2025

ZEEHELD MICHIEL DE RUYTER

Het mooiste van de tocht van Breskens naar Vlissingen is de oversteek van de Westerschelde. Het is de combinatie van de weidsheid van de zee, de zon, de frisse wind, het woelige water en het gezelschap zelve dat het tot een aangename belevenis maakt.

Aan de overkant van Breskens ligt Vlissingen. Vanaf het veer zie je een molen en een kraan, de oranje daken van de binnenstad, een merkwaardige toren en flatgebouwen.


Achterom kijkend zie ik onder een zacht blauwe hemel, een weidse zee liggen die schittert in de zon. Het is alsof je naar een stukje van de eeuwigheid kijkt waar je ziel in schoonheid kan rond dwalen.



Eenmaal van boord zien we een klein, charmant stationnetje met een hel eigen stijl  en symmetrie. In het midden een grote klok als bewijs dat treinen en tijd bij elkaar horen.



Aan het begin van onze wandeltocht zien we het lelijkste monument ooit. Een plaatje geeft duiding: “Aangeboden in het kader van het Europees Jaar van het Milieu. Het vraagt blijvend aandacht voor de strijd tegen de vervuiling van onze (inter)nationale wateren. 21 september 1987.” Onthuld door drs. E.H.T.M. Nijpels zeg maar Ed. Zou die man niet door de grond gezakt zijn van schaamte?



Onderweg komen we vriendelijke Vlissingers tegen waaronder twee vriendinnen die hun dagelijkse wandeling met hun honden maken. De een is afkomstig uit Vlaanderen de ander uit de Zaanstreek.



Net voor we de stad inlopen, komen we langs het monument van de vissersvrouw. Een trotse vrouw met helaas meeuwenstront op haar hoofd.



Achter de rug van onze nationale zeeheld Michiel de Ruyter, die naar zijn geliefde zee kijkt, drinken we een cappuccino met huisgemaakt appelgebak. 



Bij binnenkomst van het Muzeeum gevestigd in het huis van de machtige redersfamilie Lampsins, de reder waar Michiel de Ruyter zijn carrière begon, staan we voor een portret van Michiel zelf. In het museum zien we het verhaal van de weesjongen die zijn droom te varen over de wijde zeeën waar maakt en uitgroeit tot een zeeheld.


We wandelen door de complexe geschiedenis van de Republiek der Nederlanden. Die wist zich dankzij Michiel de Ruyter te handhaven tussen de toenmalige zeevarende grootmachten Engeland, Spanje, Frankrijk, Portugal en ja ook de Denen. Je vraagt je af wat er van de Republiek der Nederlanden terecht zou zijn gekomen zonder zeeheld Michiel de Ruyter? 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten