donderdag 29 februari 2024

TRUMP SHOW GOES ON

Tijdens de Trump Sales Show heeft Trump zijn goede vriend en tevens autocraat Putjinski een stel van zijn sneakers cadeau gedaan. Trump hoopt hiermee entree te maken op de veel belovende miljoenen markt in Rusland. De aanhang van de Republikeinse Partij steunt de zakenactiviteiten van Trump volop. Wie succes heeft in zaken is vanzelfsprekend ook een groot president, ook al moet hij daarvoor banken en zakenpartners oplichten.


De kansen dat Trump opnieuw president wordt van de VS lijken met de dag te stijgen. Dat hij de presidentskandidaat wordt van de Republikeinen staat zo ongeveer vast. Eerst was er nog de mogelijkheid dat Nikki Haley als vrouwelijk tegenkandidaat hem nog weerwerk kon bieden. Maar de kansen daarop zijn sinds de voorverkiezingen in Michigan kleiner geworden. De kloof tussen haar en Trump wordt steeds groter.


Dat Haley ondanks de enorme politieke druk uit het Trump kamp nog niet heeft opgegeven, komt omdat er nog andere, onvoorspelbare  factoren in het spel zijn. Er lopen nog steeds een aantal rechtszaken tegen Trump, zoveel dat het voor een buitenstaander bijkans onmogelijk is om ze in detail te volgen.


Hij is intussen veroordeeld tot het betalen van bijna een half miljard aan boetes vanwege vermogensfraude. Hij heeft jarenlang zijn vermogen groter voorgesteld dan het is waardoor hij minder rente hoede te betalen bij banken en andere leeninstellingen. Het is een vorm van oplichting. De rechter stelde tijdens de uitspraak nog vast dat Trump geen berouw toonde over zijn oplichtingspraktijken. Trump gaat uiteraard in hoger beroep.


Een andere, misschien belangrijkere zaak loopt nu bij het hooggerechtshof. Het feit alleen al dat de hoge rechters de zaak hebben aangenomen is een overwinning voor Trump. Die beroept zich bij rechtszaken over zijn mogelijke leiderschap bij de opstand in Capitool op wat hij noemt zijn presidentiële immuniteit. 


Wat de uitslag ook wordt van die zaak, het feit dat het hof er zich op beraad levert hem tijdwinst om met zijn presidentscampagne door te gaan. Intussen wordt hij op grond van uitspraken van het gerechtshoven op statelijk niveau in de vier staten Michigan, Minnesota, Oregon en Illinois geweerd van de kieslijst. 


Die rechtszaken en zelfs de fraudezaken hebben tot nu toe geen invloed gehad op de meerderheid van de Republikeinse kiezers. Integendeel, het lijkt erop dat naarmate Trump vaker en meer veroordeeld wordt zijn Republikeinse aanhang vastberadener wordt hem te volgen. Dat heeft vermoedelijk te maken met het feit dat de rechtszaken door zijn aanhang worden beschouwd als een heksenjacht van de Democraten, wat Trump van meet af aan heeft beweerd.


Mocht het onverhoopt toch mis gaan met de kandidatuur van Trump dan is daar tot nu toe nog steeds Niki Haley, tenminste zo lang grote donors bereid zijn geld in haar campagnekas te storten. Ondanks haar verlies in Michigan schijnt dat het geval te zijn. Een van die grotere donoren is de familie Koch, een van de rijkste families van Amerika die Trump eerder zien als een politiek risico dan als een gezonde belegging.


Overigens wijzen peilingen uit, en natuurlijk peilingen zijn maar peilingen, maar als Haley als Republikeinse kandidaat zou komen te staan tegenover Joe Biden de kans groot is dat zij de presidentsrace wint. Het is een politiek mysterie waarom kiezers en leiders van de Republikeinse partij dat niet willen zien. Zijn zij zo verblind door de figuur Trump dat ze kans laten liggen om de eerste vrouwelijke president van Amerika te leveren?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten