donderdag 5 oktober 2023

OORLOGSBULLETIN 73. WAAR WORDT DE OORLOG GEWONNEN?

De Slowaakse Fico (rechts)  draagt net als Putjinski en Lukasjenski (links) ook graag rode laarsjes.

 

Waar wordt de oorlog tussen Oekraïne en Rusland gewonnen? Aan het front of in de politieke krochten van de VS en Slowakije?  In de VS zagen de Democraten zich gedwongen een compromis te sluiten met de Republikeinen om en volledige shut-down te voorkomen.

Hulp aan Oekraïne werd ingeruild voor de bouw van de muur aan de grens van Mexico en de Verenigde Staten met dank aan de radicaal rechtse vleugel Freedom Caucus en het ongeleide maar altijd rechts vliegende projectiel Donald Trump.

Precies dat compromis ging een kleine bende op de uiterst rechtse vleugel van de Republikeinen te ver. Ze brachten daarop hun eigen Congresvoorzitter ten val met als resultaat chaos in eigen gelederen.

Maar ook in Europa gaat niet alles langer naar wens. De Poolse regering bedelt naar de gunsten van de boeren door graan uit Oekraïne van de binnenlandse markt te houden. President Zelenski reageerde in zijn VN toespraak als door een hond gebeten.

De Poolse premier liet koeltjes weten dat het afgelopen was met wapensteun aan Oekraïne. Gelukkig wordt de Poolse soep niet zo heet gegeten als opgediend maar relatie-schade is er wel.

Ronduit irritant voor een gezamenlijke Europees wapenbeleid is dat de rechts populistische partij van oud premier Fico met ongeveer 26% van de zetels de verkiezingen op 30 september heeft gewonnen.

Fico is Russischer gezind, meer dan de voorgaande regering en ook nationalistischer. De problemen van de Slowaken zijn groter dan die van Oekraïne, vindt hij. Ik help het hem hopen want wat als de Russen het dadelijk weer voor het zeggen hebben aan zijn grens?

Gelukkig moet Fico met andere partijen een akkoord sluiten alvorens hij premier kan worden. We moeten dus afwachten wat daar uit de bus gaat komen.
 Hoe dan ook goed nieuws is het niet.

Hoe je ook wendt of keert voort Putjinski is dit goed nieuws. Als hij het vol kan houden  aan het front dan kan hij rustig wachten tot de westerse eenheid kibbelend ten onder gaat en dan zijn slag slaan. Héél Oekraïne voor Rusland.

Tenzij de Oekraïners hun rug recht houden en het Russische militaire front kunnen doen wankelen. Ze hebben bewezen dat ze veel in hun maar hebben. Nu hopen dat ze nog wat over hebben.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten