donderdag 10 augustus 2023

OORLOGSBULLETIN 70. HOE ZAL HET EINDE ZIJN VAN HET REGIEM PUTJINSKI?

 


Hoe stevig zit Putjinski nog in het zadel na de mislukte muiterij van Prigogezien en de kritiek van militair blogger Igor Gierkin, bewezen MH17 moordenaar?  

Prigogezien werd door Putjinski eerst op TV uitgemaakt voor verrader die zijn verdiende straf zal krijgen om vervolgens niet opgepakt te worden maar raadselachtig te verdwijnen. Men vermoed vanwege zijn ijzersterke machtsbasis in Rusland en andere landen. Putjinski weet dat hij de loop van het geweer moet respecteren.

Zo’n behandeling viel Gierkin bij gebrek aan een gewapende machtsbasis niet ten deel. Hij werd opgepakt en in ieder geval tot september achter tralies gezet. Het voorlopig einde van de ex- KGB’er die in 2014 de door Rusland gesponsorde oorlog in Donetsk op gang heeft geholpen. Hij heeft zich een maatje te groot aangemeten.

Dat er nu veel nationalisten binnen en buiten het leger met heimelijke kritiek op de oorlogsvoering boos zullen zijn op Putjinski ligt voor de hand. Maar waar moeten ze heen met hun boosheid?

Er is geen structuur waar ze die boosheid en hun kritiek vorm in kunnen geven. Er is geen politbureau zoals in de Sovjettijd waarin je als topfunctionaris met andere functionarissen kon samenzweren. Zo kon Chroestsjov met generaal Zjoekov zijn rivaal Beria onschadelijk maken na de dood van Stalin.

Nu moet je als samenzweerder een geheel nieuw netwerk opbouwen en dat valt niet mee onder Putjinski die de klappen van de zeep van de macht als geen ander kent. Putjinski is een moderne Beria. Hij ruimt mensen effectief op met de wet en het gelijk van de staatsmedia aan zijn kant.


Overigens is het maar de vraag of een staatsgreep tegen Putjinski iets zal veranderen. Vermoedelijk krijg je dan van hetzelfde laken een pak of wie weet erger. Veel nationalisten vinden Putjinski namelijk te soft. Zij zijn van de harde aanpak wat dat ook moge zijn.

Tot slot, wat als Putjinski dood gaat? Ik denk niet dat er dan presidentsverkiezingen zullen worden gehouden. Wat dan wel? Er zal een strijd om de macht ontstaan, een strijd die uit kan lopen op een burgeroorlog.

Rusland blijft dus voorlopig een onberekenbare buurman waar we maar het beste goed rekening mee kunnen houden.


 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten